Vízszigetelés a fürdőszobában

Halad a lakásfelújítás: ebben a bejegyzésben a 8 négyzetméteres minilakás fürdőszobájának vízszigeteléséről olvashatsz. A falra vízzáró vakolatot kentek, arra pedig folyékony fóliát. Ezen kívül megmutatom a küszöb építését is.

Vakolás – 3. rész: vízzáró vakolat felhordása a fürdőszobában

A fürdőszoba alakulását az üvegtégla beépítésével hagytam abba, ezért itt folytatom. Tehát, miután Rudival ketten varázsütésre kiemeltük a legalsó üvegtéglát, a munkások betömték a lukat, és kezdődött a fürdőszoba vakolása.

Mivel földszinti/alagsori a lakás, minden lehetséges módon igyekezünk megakadályozni a vizesedést:

  • a talajvíztől folyékony fólia védi majd a padlóburkolatot az egész lakásban,
  • a fürdőszobában Aquabau vízzáró vakolatot használtak, hogy a csempe alatti falszakasz száraz maradjon,
  • a nappali falára szárító vakolatot kentek, hogy a nedvesség minél könnyebben tudjon távozni a falból.

A vakolás előzményeit itt és itt olvashatod, a folytatást pedig majd a következő, kislakásos blogbejegyzésben láthatod.

A friss vakolat magas páratartalma miatt szellőztettük a lakást, hogy gyorsítsuk a száradási folyamatot. A következő réteget mindig az előző réteg teljes száradása után hordták fel.

A vakolás egy-egy munkanapon belül nem túl látványos folyamat, mert mindig csak egy kicsit lesz szebb a felület, de a képeken azért látszik a különbség.

A bojler mögötti falszakasz olyan gyenge, hogy féltünk volna csak úgy feltenni rá egy 80 literes bojlert, nehogy egy váratlan pillanatban a fallal együtt kiszakadjon. Ezért a kivitelezőnk készített egy egyedi bojlertartó alkalmatosságot, amit beépítettek a vakolatba, és így már biztonságos lesz a rögzítés. Később majd levágják a fölösleget a kilógó részekről.

Ha kíváncsi vagy, miket vettünk a fürdőbe, itt láthatod, ahogy odapróbálgatjuk őket.

Küszöb építése

A munkások meglepődtek, amikor mondtuk, hogy direkt magas küszöböt szeretnénk építeni. A 8 négyzetméteres kislakás tervezésekor fontolgattuk, hogy legyen-e a zuhanyzón kívül is egy összefolyó, a fiberglass ablakos harmonikaajtó alatt meg egy másik küszöb, de mindkettőt elvetettük.

Burkolattal együtt is ~13 centis lesz majd a küszöb, fölötte pedig zuhanyfüggöny lóg majd, így remélhetőleg minél kevesebb vizet fröcskölnek a fürdőbe, és egyáltalán nem folyik ki víz a nappaliba.

A küszöböt ugyanabból a Porfix téglából építették, amiből a fürdőszobai falat is, csak 5 centi vastagból. Úgy terveztük meg, hogy a küszöb külső széle egy vonalba kerüljön a kis falszakasszal.

Fürdőszoba vízszigetelése

Amikor a nagylakás fürdőszobáját csempézték, sehol nem szigeteltek, mondván, úgyse lakik senki alattunk, akinek eláztathatjuk a fürdőszobáját. Ez igaz, viszont attól még a saját házunk falait áztatja az a víz, ami átszivárog a földbe.

A kislakás esetében ragaszkodni akartunk a vízszigeteléshez – nem mintha kellett volna, a kivitelezőnknek ez természetes volt.

Első ízben a Mapei Primer G diszperziós alapozót vitték fel. Erre azért volt szükség, hogy a felületek között megfelelő tapadás jöhessen létre.

A képeken alig látszik a vékony, világoskék réteg, amit mindenhova felkentek. Kis idő elteltével már csak a sarkokban összegyűlt anyagot lehetett látni.

Amikor az alapozó megszáradt, egy másik napon felhordták a Lasselsberger-Knauf Aquastop Plus folyékony fóliát.

Tulajdonképpen egy nagy, kék nejlonzacskóba csomagolták a fürdőszobát. Mindez képekben:

Nappali vízszigetelése – 1. rész

A fürdőszoba vízszigetelése közben kitaláltuk, hogy szeretnénk a nappaliba is vízszigetelést.

Sokáig értetlenül néztem, hogy mik azok a fehér foltok a nagylakás hexacsempéi között, a fugán, még felmosás után is. Rudi azt gyanította, hogy salétromkivirágzás. A nagylakás felújítását fix költségből csinálták, aminek megvannak a hátrányai (erről írok majd külön bejegyzést). Lehet, hogy majd egyszer lekenjük a nagylakás padlóját salétrom elleni szerrel.

Ha már rászántunk egy halom pénzt ennek a 8 négyzetméternek az optimális hasznosítására, akkor már úgy újítjuk fel, hogy hosszú-hosszú ideig lehetőleg ép maradjon benne minden. Úgyhogy a járólap alatti rész se ússza meg kékezés nélkül.

Eredetileg jóval magasabban volt a lakás szintje a folyosó szintjénél, ez a bontáskor készült képeken látszik.

Ezek a képek akkor készültek, amikor még úgy volt, hogy a kis tégladarabok teteje lesz a padlószint. Később aztán tovább vésték a padlót, aminek a hátránya, hogy még több koszt és zajártalmat kellet elviselni mindenkinek a közelben, és hogy majd újra kell alapozni. Az előnyök pedig, hogy így nem kell 18 zsáknyi anyag a szintezéshez, és még lejjebb kerül a végső padlószint.

Jelenleg a padló vízszintes, és vízszigetelés, aztán burkolás vár rá.

A közeljövőben megmutatom a nappali vakolását, a padló szintjének kiegyenlítését és a glettelést. A héten kezdődött a fürdőszobai fal csempézése. A friss képeket ki szoktam tenni a közösségimédia-felületekre, mielőtt még bejegyzésbe szerkeszteném őket.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük