Parkettafelújítás: csiszolás és lakkozás

A parketta felújítása volt a lakásfelújítás utolsó olyan fázisa, amit szakember végzett. Miután elkészült a padlóburkolat és kifestették a lakást, átcipeltük a konyhába a nappali közepére összetolt holminkat, hogy kezdődhessen a parkettacsiszolás.

Miért tartottuk meg a régi parkettát?

2015 júniusában költöztünk a lakásba, amint megkaptuk a kulcsot. Csak később kezdtük a felújítást, miután megtapasztaltuk az eredeti állapotok hátrányait, és kitaláltuk, milyenre alakítsuk a lakást. A beköltözésről írt bejegyzésben látszik a parketta.

Életünk első felújítását és otthonteremtését kezdtük meg a költözéssel, ezért utánajártunk, milyen lehetőségek közül választhatunk. Ezeknél a lehetőségeknél bizonyult jobb választásnak a parkettafelújítás:

 • Laminált parketta
  Laminált padlóról hallani se akartunk: bár olcsó, de rövid az élettartama, hideg, műanyag felület, és borzasztó rajta a kutyakaromkopogás.
 • Hidegburkolat
  Csempét se szerettünk volna a nappaliba, mert fázós vagyok. Padlófűtést meg nem egy régi ház alagsori garzonlakásába fizet ki az ember.
 • Új, tömörfa parketta
  Tudtuk, hogy költséges lenne, mégis ellátogattunk néhány üzletbe, és gyönyörű dolgokat láttunk. Utánajártunk, mennyibe kerülne újraparkettázni a nappalit. Gyorsan elvetettük ezt az ötletet.

Azt mondták, szép állapotban van a parketta, ezért a felújítás mellett döntöttünk. Sehol nem recsegett, és tényleg jól nézett ki, miután lepucoltam az előző lakók hátrahagyott zsírkréta- és csillámnyomait.

A lakás közepén (a leendő étkező környékén) egy nagyjából 2 négyzetméteres területen a parketta hullámos volt. Szemmel is lehetett látni, ahogy leterítettem oda a jógamatracot. Két tippünk volt: vagy fölülről áztatták el a parkettát, vagy a talajvíz miatt nedvesedik az a rész. Ha egyáltalán volt vízszigetelés, mára feladta a küzdelmet. Annyira azért nem volt vészes, hogy felszedessük, újrarakassuk az egészet.

A tölgy parketta meghatározta, hogyan nézzen ki a lakás. Ehhez alakítottuk az összes, fából készült bútort. A végeredményt itt láthatod. (Lesznek még képek, komolyan. Nyáron az egész lakást befotózzuk végre.)

Csiszolás

A parkettát 2015 novemberében újították fel. Ekkor még a 8 négyzetméteres kislakásban éltünk.

A parkettacsiszolás egy nagy méretű, porzsákos csiszológéppel kezdődött. A művelet úgy zajlott, mint a fűnyírás, csak nem a füvet nyírták, hanem a parkettát.

A csiszolást durva csiszolóvászonnal szokták kezdeni, aztán fokozatosan haladnak a finomszemcsés csiszolásig. Sajnos nincs információm arról, hogy milyen csiszolóvásznakkal dolgoztak nálunk.

Ha a szakember narrálta volna a műveletet, akkor is elment volna a fülem mellett, mert akkoriban még meggyűlt a bajom egy ruhafogas felcsavarozásával is. Azóta bútorokat újítottam fel és szereltem össze, és tisztában vagyok a kézi csiszolás borzalmaival is. 🙂

Az alábbi, eseménydús videóban a nagy csiszológépet, utána pedig a szélcsiszolót láthatod akció közben:

Hézagkitöltés

A parketta felújítása előtt utánanéztem, hogyan zajlik, mit várhatunk. 2 magyar nyelvű, kicsit vicces infomercialt szúrok be ide: ezt és ezt.

Többnyire azt a megoldást láttam youtube videókon, amit a cikkekbe is írtak: hogy a lecsiszolt parkettaport összekeverik műgyantával vagy azzal a lakkal, amivel majd a parkettát kezelik, így ugyanolyan színű lesz a kitöltés, mint maga a parketta. Léteznek különböző adalékanyagok: ezek segítségével a tömítőanyag jobban tapad és rugalmasabbá válik.

Ehhez képest a mi parkettásunk rozslisztet használt. Ha külön rákeresek, kijön néhány találat erre a retró-olcsó-hagyományos eljárásra. A színe egyébként illik a parkettához.

A művelet ugyanúgy zajlott, mint a modern és tartósabb anyagokkal, csak az eredmény lett rosszabb: a rozsliszt néhány helyen hamar kipergett a résekből.

Lakkozás

Ekkor még semennyire nem értettünk a fafelületek kezelési módjaihoz. Egyedül a parketta fényességéről döntöttünk, amikor kérdezték, hogy matt, selyemfényű vagy magasfényű legyen a lakk. A selyemfényűre szavaztunk.

Fogalmam sincs, milyen lakkal dolgozott a parkettás, csak azt tudom, hogy orrszőrleégető bűz terjengett felvitel után hosszú-hosszú ideig.

Lakkozáskor épp a kislakásban próbáltam jógázni: a kis termetem ellenére a lábam belógott a fürdőszobába.

Mit se sejtettem zárt ablak és ajtó mögött, hogy mi zajlik a másik lakásban, amikor kopogott a negyediken lakó szomszéd, és kérdőre vont, hogy mi ez a bűz, és hogy csináljak valamit, mert neki kisbabája van, és félti őt a káros anyagoktól.

Kiderült, hogy a parkettás nyitva hagyta a bejárati ajtót, és a lépcsőházba tódult ez az elviselhetetlen és minden bizonnyal az egészségre ártalmas levegő. Megkértem, hogy tartsa zárva az ajtót, és a kertre néző nyílászárók legyenek nyitva.

Ahogy a videón is látszik, a parkettás mellőzött mindennemű védőfelszerelést.

Csak később láttuk, hogy a tolóajtó alatt, egy részen egyenetlen maradt a parketta színe. Tudtuk, hogy oda majd az én komódomat tesszük, de attól még elégedetlenek voltunk. Később a generálkivitelezőnknek megmutattuk, ő is csodálkozott rajta, és adott lakkot, hogy orvosolhassuk a problémát. A szagra visszaemlékezve inkább kihagytuk az újralakkozást.

Konklúzió

Ami tetszett

 • a parkettás normális volt és jó munkát végzett
 • szép, új parkettát kaptunk, első felújításnak nem rossz
 • a csiszolás nagyjából eltüntette az étkező környéki, szemmel látható hullámosodást (most, évekkel később legfeljebb picit hullámos azon a részen)
 • tetszik a selyemfény is.

Ami nem tetszett

 • korszerűtlen technológia:
  • oldószeres lakkot használtak
  • rozslisztet használtak tömítőanyagként
 • a komód alatti részen egyenetlen lett a lakkozás
 • a csiszolás eredménye hozzáértők szerint nem az igazi
 • a parkettás a folyosóra eresztette az oldószeres lakk szagát

Amit máshogy csinálnánk

 • Igazából mindent:
  • több lépésben csiszolnánk, hogy simább legyen a végeredmény
  • rozsliszt helyett modern és tartós megoldást választanánk a hézagkitöltésre
  • lakkozás helyett olajoznánk és viaszolnánk, ahogy ezt a kis asztalt felújítottam
  • ha mégis lakkoznánk, mindenképp az egészségre és a környezetre ártalmatlan, szagtalan, vízbázisú lakkot választanánk
Ezennel lezárult a nagylakás felújítása. A közeljövőben azt az izgalmas korszakot mutatom meg, amikor visszaköltöztünk a lakásba. Mi magunk szereltük össze a bútorokat, néhány bútort készítettünk, néhányat felújítottam.
Az alább látható, 169 kilobájtnyi vizuális gyönyör közepén sötétlik a Vacok sarok, ami ma már egy funkcionális dolgozósarok. Ha szeretnéd látni, mit hoztam ki fillérekből, katt ide!
A boldog visszaköltözés kaotikus állapotai
A boldog visszaköltözés kaotikus állapotai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük