Így készült a konyhánk – 2. rész: konyhabútor szerelése és konyhai gépek beépítése

Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogyan oldottunk meg minden funkciót a konyhában a páraelszívó kivezetésétől kezdve a mosógép vízellátásáig és hogyan szereltük össze Rudival a konyhai bútorokat.

Kis teakonyhából funkcionális konyha

Ez a háromrészes, konyhás cikksorozat 2. része. Az első részben láthatod a felújítási előzményeket, a terveket és a választott konyhai bútorokat-gépeket.

Egy sütő és főzőlap nélküli teakonyhát alakítottunk át egy viszonylag tágas, mindennel felszerelt konyhává.

Eredetileg az egészet bútorasztalosok készítették volna, végül amit csak lehetett, megcsináltunk Rudival mi ketten.

Konyhabútorok összeszerelése

Hosszú-hosszú konyhátlan létezés után megvettük az Ikea legolcsóbb bútorzatát a teljes falra ötvenezer forintért. (2015-ben lehetett kapni a Fyndig konyhai elemeket.) Összerakosgattuk az elemeket és az egysoros konyhát kiegészítettük (majdnem) U alakúra a meglévő, régi bútorokból. Aztán vártunk, amíg megjönnek a szép, beépített bútorok.

Igyekeztünk lehetőleg kiadások nélkül átvészelni az átmeneti állapotot. Ennek az volt az ára, hogy a komplett lakásfelújítás után is ugyanolyan összevisszaságban éltünk egy darabig, mint a felújítás előtt:

A felsőszekrényeket akkor szereltem össze, amikor Rudi a páraelszívót üzemelte be. Szerelni könnyű volt, felrakni kevésbé, mert domború a fal. A megoldás: távtartó pöcköket tettünk a bútorhátlap mögé. (A képen még az ormótlan, ideiglenes verzió látszik, később méretre igazítottuk.)

Ha kíváncsi vagy a káosz mögötti sötét bútorok jövőjére, nézd meg, milyen lett az otthoni dolgozósarkom, miután felújítottam a bútorokat.

Konyhapult és mosogató összeszerelése

Munkapult kiválasztása

Első lakásfelújításunk lévén bejártuk az üzleteket és megismerkedtünk az összes lehetséges opcióval. A fa munkapult megmozgatta a fantáziánkat, de elriasztott, hogy mennyire macerával járna a víz és a zsiradékok nyomaival hadakozni. 

Amikor a konyhában munkálkodunk valamin, akkor különben sincs időnk a tömörfa munkapult egyedi redőiben gyönyörködni. Arra jutottunk, hogy a mosó-és mosogatógép feletti pult lesz tölgyfából, a lakás közepén, ahol maximum a port kell róla letörölni.

Olcsó bútorzathoz végül olcsó pultot választottunk.

Furnér munkapult vágása dekopírfűrésszel

A fehér Fyndig 220×60.6 cm pultot 5990 forintért vettük az Ikeában. Ennek az oldalából egy keveset kellett vágnunk, mert csak ~200 centi fért el a radiátortól. (A rövidebb, 126×60.6 centis pultot is megvettük 5490 forintért, később abból vágnak a bútorosok egy darabot a beépített szekrénybe, a rejtett kávés-mikrós pult aljára.) 

Dekopírfűrészt használtunk a vágáshoz, elég csúnya lett az eredmény. Sok kosszal járt a művelet, de sikerült, az a lényeg. A hibákat majd eltakarja a mosogató. 

A lehetőségekhez mérten igyekeztünk, hogy a pult széleitől kicsit beljebb legyen a főzőlap és a mosogató is, hogy a falfestéket és a könyökünket is megkíméljük a foltoktól.

Vízvetőnk csak a falicsempe felrakása után lett.

Gránit mosogató

A mosogatón nem akartunk spórolni, mert naponta sokszor használjuk, fontos volt, hogy szívesen nyúljunk hozzá. Semmiképp nem akartam fémet, mert nehezen viselem a mosogatók fémszagát.

A lakás méreteihez képest nagy a konyha, de azért nem akkora, hogy csöpögtetős mosogatót tervezzünk bele. 

maredesign.hu-n vettük a kör alakú, gránit mosogatónkat. A 45 centi átmérőjű mosogató arányos a konyha méreteihez: se nem túl kicsi, se nem túl nagy. Az alakja is praktikus. Az ára most, 3 évvel a vásárlás után is ugyanannyi: 34000 forint. Megkérdeztük, személyes megtekintésre nem volt lehetőség Budapesten, ezért házhozszállítással rendeltük, ami 2800 forintba került. 

Fehéret választottunk, ami egy kicsit bézses: illik színben a hexacsempéink legvilágosabbjához, ami jó, mert a konyhafalra is az a burkolat kerül majd, mint ami a padlón látható.

Más gránit mosogatóval nincs tapasztalatunk, ezt szeretjük, elégedettek vagyunk vele és illik a konyhába. Még soha nem tört benne össze semmi, és annak sincs kellemetlen hangja, ahogy belerakjuk a dolgokat. 

Annyira már nem lesz homogén az aljának a színe, mint újkorában volt és kisebb karcokat is találni rajta, de a normál használat jelei idővel minden mosogatón meglátszanak. A mosogató hátránya, hogy el tud színeződni a fém edényektől. Le lehet súrolni a szürkeséget, de egyszerűbb lenne, ha nem kellene.

Csaptelep

Lagan csaptelep most, 3 és fél évvel később is működik. Rudi szerint egy drágább csaptelep jobb lenne, nekem ez is megfelel. Lehet, hogy részben azért, mert van nyomáscsökkentőnk.

Csak néhány évig terveztünk ebben a lakásban lakni és csak arra akartunk a szükségesnél többet költeni, amire úgy éreztük, hogy megéri.

Beépített szappanadagoló

Több konyhában láttunk már beépített szappanadagolót és megtetszett, hogy alig látszik, több hely marad a pulton és nem kell emelgetni a pult törlésekor.

Az első szappanadagolónk hamar elromlott, vissza is vittük az Ikeába. Azóta kivonták a forgalomból. Vettünk egy másik adagolót Ebay-en, ami szintén elromlott nemrég.

Rudi öccse, Dani tervezett nekünk egy hosszabbítót és kinyomtatta 3D nyomtatóval. Ezt rá tudjuk csavarni a szerkezetre és alulra akármilyen, szabvány szájú flakont bele tudunk csavarni.

Több munka a pultba építeni egy ilyen szerkezetet, mint venni egy sima flakont, de összességében tényleg praktikusabb és esztétikusabb megoldás, mint a bolti flakon.

Kivezetett páraelszívó beszerelése

Egy 625 M³/h teljesítményű páraelszívó gépet választottunk, ami bőven jó az egylégterű, 28 négyzetméteres lakásba. A mi Vindrum páraelszívónkhoz hasonlót lehet most kapni az Ikeában. 

A Párafaló szerint 20-30 négyzetméterre 350–500m³/h teljesítmény szükséges. Amikor üzemel, résnyire nyitjuk a nappali tolóablakát vagy a teraszajtót, hogy pótoljuk a kivezetett levegő mennyiségét. (Ha hideg van, akkor inkább a folyosóról eresztjük be a levegőt, mert az melegebb, mint a kerti levegő.) 

A kivezetés megoldása problematikus volt, mert a felújítók sajnos kérdés nélkül betettek egy 110 milliméter átmérőjű csövet a falba, a boltokban pedig 125 milli átmérőjű csöveket lehetett kapni. Ráadásul ~5 centivel alacsonyabbra tették a lukat, mint ideális lett volna.

Rudi megoldotta az árambekötést: kicsit arrébb kellett vésni a csöveket, amit jobb, ha mi csinálunk és nem a barbár áramosok.

A kivezetéshez vett két alumínium csövet, ezeket a megfelelő helyeken levágta rezgőcsiszolóval és flexibilis csővel oldotta meg a méretbeli különbséget. A szürke csövet később fehérre festette.

Sütő és kettes indukciós főzőlap beszerelése

Ez volt a konyhaszerelés legizgalmasabb lépése, mert tavasszal pakolásztuk mindenünket költözős dobozokba és csak december közepén szereltük össze a konyhát. Beszerelés után lelkesen teszteltük az új szerzeményeket.

Az összes elektromos konyhai kütyüről írtam az előző konyhás bejegyzésben.

A kettes főzőlap drágább, mint a nagyobbak és kisebb is a választék. Azért vettünk ennek ellenére ketteset, mert így több pultfelület marad, és két főre ez is bőven megfelel.

Időközben a pult fölötti résszel is haladtunk: felszereltük a még csempézetlen falra a berendezést: gondoltuk, kipróbáljuk így, hogy csempézés után minden a legjobb helyre kerüljön.

A pultvilágítás darabjait Rudi szerelte össze, mert szívesen csinál ilyesmit és így kedvezőbb áron jött ki, mintha egy ledes szettet vettünk volna. Nem kevés fényforrást helyeztünk el a 28 négyzetméteren, ebből az egyik a konyhai ledsor:

A falicsempe felrakása után egész konyhaformája lett ennek a saroknak
A falicsempe felrakása után egész konyhaformája lett ennek a saroknak

Vízcsövek elvezetése

A konyhapult vízkiállása a mosdó alatt található, a mosó- és mosogatógéphez szükséges vízkiállásokat pedig a fürdőszoba nappali felőli falára kértük. 

Felújításkor még kérdéses volt, hogy pontosan hova kerülnek majd a beépített bútorok, ezért nem tehettük máshova a kiállásokat és a szennyvíz padlószint fölött fut. 

A szabványt követtük, ezért vittük fel a mosogató mellett a csöveket. Ez azért is praktikus, mert alagsori a lakás és ha negyed évszázadonként egyszer telítődik esővízzel a csatornarendszer és feljön a víz a lakásba, akkor előbb folydogál a lefolyóból a padlóra, mint a fenti csövekből a gépekbe. 

Ebből az egészből a végén semmi nem fog látszani, viszont mindent ki kellett találnunk és meg kellett vennünk. Most, 3 évvel később is tökéletesen működnek a csövek és a konyhai gépek is.

Konyhai fogantyúk és kiegészítő elemek

A konyhabútorokat kiegészítettük néhány aprósággal, hogy szebb és praktikusabb legyen a konyha. 

A szürke kerámia fogantyúkat Ebay-en vettük, 20 darab került 5700 forintba. Ez a fajta most nem kapható, csak egy másik verziója. A legtöbb fogantyúnkat egyébként Ebay-ről rendeltük. Sokat kell rájuk várni, de sokkal nagyobb a választék és jobb áron lehet megvenni, mint Budapeseten, ahol kerestük, de nem találtuk meg az ideálisat. 

Érdemes néhány darabbal többet rendelni, mint kell: hátha kihagynak egy alkatrészt vagy hibás árut küldenek. Ha hibáznak, küldenek újat, viszont így nem kell várni a bútorok elkészültére újabb heteket. 

Később a mosogató alatti 2 ajtóra hosszúkás, fém fogantyúkat vettünk az Ikeában, hogy arra tehessük a konyharuhát. 

Minden, ami a falra került, Ikeás, ezeket a Grundtal termékeket mostanra már kivonták a forgalomból. 

Még a beköltözéskor találtuk ki, hogy felújítás után is legyen egy polc, ahol a leggyakrabban használt edényeket tartjuk, így kevesebbet kell pakolászni és szekrényajtót nyitogatni. 

A polcot előre beterveztük, ezért tettük a pulttól 70 centire a felsőszekrényt és ezzel egyvonalba a páraelszívót. 

Ha verted már be valaha a fejed konyhai szekrényajtóba, akkor sejtheted, hogy mennyire praktikusnak találom a 160 centim fölött kezdődő felsőszekrényeket. 

A munkapultot méretre tudtuk vágni, de a bal oldalon maradt egy körülbelül 20×60 centis kis ficak, amit csak harmadjára sikerült bebútoroznunk. Két keskeny bútorka is, amit vettünk, túl széles volt, mert a radiátor miatt belül szűkebb a hely. 

A nyertes egy cipőtároló doboztorony lett, aminek az előlapjai mögé később fehér papírlapokat tettünk, hogy rendezettebb legyen az összkép. A cipősdobozokat is Ebay-ről sikerült beszereznünk. 

A Fyndig konyhabútorzat nem a világ legpraktikusabbja, de ötvenezer forintért azért elég jó biznisz volt. 

Vettünk a mosogató alá egy kukakihúzó szerkezetet, ami használhatóbbá teszi a konyhát. Kutya mellé (legalábbis Samu mellé) kötelező a szekrénybe rejtett kuka.

Fűszertartók Vacókiában

3 natúr fa Bekvam fűszertartó polcot vettünk a radiátor fölé. Az egyiket magammal vittem a bicikli csomagtartóján, amikor fűszertartókat kerestem, hogy a legjobb méretű üvegeket vehessem meg. 

Évek óta gondolkodtam rajta, hogyan lehetne egy jól működő rendszer uralma alá hajtani a fűszerek tárolását. Azelőtt, mint minden rendes magyar konyhában, nálunk is csak tapasztalati alapon lehetett megtudni, hogy mi rejtőzik a paprika feliratú dobozban. 

Változó a fűszerek mérete és az egyik gyorsabban, a másik lassabban fogy. Arra jutottam, hogy ebből fakadóan nem lesz megoldás az egyféle tartó, mégis törekedtem az egységes összhatásra és az optimális helykihasználásra. 

A megoldás: a por nagyságú fűszerek a polcokra kerültek, alulra közepes, fölülre kisebb üvegekbe, a nagyobb alakú fűszerek pedig mágneses tárolókba, a hűtőre. (Ebbe nem való az őrölt füszer, mert eltömíti a menetet. Ahogy látom, már ez a termék se kapható.) 

Feliratozni is terveztem az üvegcséket, de mire kész lett, mindegyikről tudtam, hogy micsoda és hol a helye. A mágneses tartók alján van a címke, ábécé sorrendben tartjuk őket, így könnyű megtalálni, ami épp kell. 

A ritkán használt fűszereket pedig a beépített szekrény rejti, azoknak értelmetlen lett volna külön tárolót dedikálni. 

Tudom, hogy hőtől és fénytől érdemes óvni a fűszereket, de ez van, nálunk így vannak kéznél, különben se süt a hűtőre a nap.

Alakul a konyha

Szép lassan bekerültek a hiányzó részletek, addig is nézhettük a festetlen, ronda falat. 

A konyhai fal csempézésével szerencsénk volt, mert pont ráért egy szakember az esős idő miatt. Az összes burkoló közül, akiket megismertünk, ő végezte a legjobb színvonalú munkát. Külön bejegyzésben mutatom majd meg a fal csempézését. 

A kis felsőszekrényeink tárolókapacitását három papírdobozzal egészítettük ki: a ritkán használt konyhai dolgokat tartjuk bennük.

A páraelszívó közepén a fekete részt egy ideig sima papírral takartuk el. Össze kellett hoznunk a kerek és a szögletes találkozást: Rudi egy maradék habosított műanyagból készítette a végleges takaróelemet: kimérte, elvágta aztán hőlégfúvóval irányba hajlította.

Idáig jutottunk a boltban megvehető bútorokkal.

Mit szólsz az eddigiekhez? Hogy tetszik a konyha? Írd meg kommentben!

A konyhás minisorozat 3. és egyben utolsó részében a konyhai U alak beépített bútorait láthatod majd: hogyan terveztük meg őket és hogyan kivitelezték az asztalosok. Megmutatom a tömör tölgyfapultot is, ami a lakás egyik legszebb felülete.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük