Falépítés és áramszerelés a kislakásban

Az új fal nem került messze a lebontott fal helyétől, így mégis sokkal praktikusabban tudjuk berendezni a kislakást.

A belső fal tervezése

A 8 négyzetméteres lakás 3D-s tervén látszik, hogy a falak mennyire szabálytalanok, ráadásul a fürdőszoba sarkait még beugrók is tarkítják.

Amellett, hogy meg akartuk teremteni a derékszög-párhuzam illúzióját, azt szerettük volna, hogy a lehető legnagyobb lehessen a fürdőszobán kívüli rész, ehhez pedig az kellett, hogy minél kompaktabb legyen a fürdő ahogy a nagylakás fürdője esetében is.

Ha nem tudod, miről van szó, fusd át a blog tartalomjegyzékét! Ha csak a kislakásról szóló bejegyzéseket szeretnéd látni, kattints ide!

Abból indultunk ki, hogy minek kell elférnie a fürdőben: a hosszabbik oldalon egymás mellett a mosdónak és a vécének, fölötte pedig a bojlernek. A fürdő másik oldalán egyedül az épített zuhanyzó lesz: egy átlagos méretű embernek elég a 85 centis szélesség a mosakodáshoz.

Mindebből az következett, hogy lesz valahol egy törés a falban. A tervezés során változott, hogy merre váltson irányt a zuhanyzó melletti falszakasz (a kezdetleges verziót lejjebb görgetve, az áramszereléses alaprajzon láthatod).

Úgy döntöttünk, hogy derékszögben lesz a törés, az üvegtéglasor után. A fürdő közepén hagytunk elég helyet a kényelmes áthaladáshoz, és azt is átgondoltuk, hogy hol lenne praktikus felkapcsolni a lámpát.

Az alábbi alaprajzon neonzölddel jelöltem az új fal helyét, ezen fehérrel a harmonikaajtó nyílását és az üvegtéglát:

Az új fürdőszobai fal terve
Az új fürdőszobai fal terve

Hol legyen az üvegtégla?

Az üvegtéglasor kérdéses volt: eredetileg a konyhapulttól fölfele lett volna két sor, de akkor a konyhai falat nem tudjuk kihasználni. Tanakodtunk rajta, hogy keskenyebb pult lehetne, és tetőtől talpig érhetne itt is az üvegtégla, mint a nagylakásban, aztán azon, hogy legyen-e egyáltalán üvegtégla.

Arra jutottunk, hogy egy sor lesz, ami a konyhapult fölött indul: így minden elfér, és elég fény is jut a fürdőbe, mert némi világosság az ablakos harmonikaajtón is átszüremlik majd.

A fal másik oldala mélyebb, mint a konyhapult standard mérete. Ha kész a felújítás, a teakonyhából is kihozzuk, amit csak lehet ekkora helyen.

Falépítés

A falat Porfixből építették, ezzel dolgozik az építésszervezőnk, azt mondta, 20-25%-kal olcsóbb az Ytongnál.

Első nap körülbelül a fal felét építették meg, utána néhány napig békén hagytuk, hogy megkössön. A második falépítős napon el is készült a fal, kivéve az üvegtéglás részt, ami még hátra van. Ha kíváncsi vagy a többi munkafolyamatra is, a kislakásról szóló cikkek főoldalán találod az összes cikket.

Amikor a 28 négyzetméteres, egylégterű nagylakás fürdőszobafalát építették, furcsa volt beleképzelni a kamrányi alapterületbe, hogy ez nemsoká funkcionális fürdőszobává válik. A kislakás esetében viszont pont az új fal megépülésekor éreztük először, hogy igen, ez tényleg egy használható minilakás lesz, annak dacára, hogy az egész még egy szobának is kicsi.

A zuhanyzó és az új fal közt maradt egy kis ficak a zuhanyzó sarkában, amit el akartunk tüntetni, de közben nem akartuk veszni hagyni ezt a kis területet se. Kitaláltuk, hogy 3 polcot építünk a fal síkjába, ahol kéznél lesz a tusfürdő és a sampon, mégsincs útban zuhanyzáskor.

Az áramhálózat újragondolása

A világításon és a konnektorok számán nem érdemes spórolni se a gondolkodást, se a költségeket tekintve. A felújítás az a vissza nem térő lehetőség, amikor felszámolhatod a rosszul megvilágított helyiség szürke homályát és a szobán keresztül-kasul futó vezetékeket.

A tervezett funkciók alapján elképzeltük, hogy mit hol lenne célszerű tartani, használni. Először összeírtunk minden olyasmit, aminek köze lesz a lakásban az elektromossághoz. Az alaprajzon próbálgattuk, hogy hova kerüljenek a kapcsolók (darabszám), konnektorok (k) és a kiállások (K). Nyilván nem a korrekt szakkifejezéseket-jelöléseket használtuk, de működött a dolog.

A konnektorokat igyekeztük praktikusan elhelyezni, a darabszámon nem spóroltunk, hogy elegendő legyen különféle tevékenységekhez.

A mennyezeti lámpa kiállása jó helyen volt, a fürdőben viszont ki kellett alakítani, mert a lebontott falon volt csak kiállás. Az épített zuhanyzó küszöbje fölé terveztük: egy hosszúkás lámpa mindent bevilágít majd a zuhanyfüggönnyel kettéosztott fürdőben.

A szellőző és az elszívó kivitelezésén is tanakodtunk: a kezdeti terven a fürdőszobai szellőző a folyosóra ment volna, de végül találkozik a páraelszívó csövével, és együtt távoznak a kertbe. Így nem éktelenkedik egy cső a fürdőszoba tetején, hanem az egész csövezést elrejti a felsőszekrény.

A fürdőszobai ajtó mellé kettes kapcsolót teszünk, hogy külön lehessen kapcsolni a lámpát és az elszívót: ez a megoldás a nagylakás esetében is bejött. A nagyobb fogyasztók külön kiállást kapnak, például a hűtő és a bojler.

Kapcsolók, konnektorok rendelése

A kislakás esetében könnyebb dolgunk volt, mint amikor a nagylakás áramhálózatát terveztük újra. Ugyanonnan és ugyanazokat a kapcsolókat-konnektorokat vettük, már nem kellett keresgélnünk. Kértünk egy közeli boltból is árajánlatot, de most is a Schön-Vill nyert, a házhozszállítási díjjal együtt is.

A Merten M-Smart termékcsalád szükséges alkatrészeit választottuk a Scheidertől. Rajzolgatás után felírtuk, melyik típusból hány darab kell. Kicsit át kell gondolni a dolgot, nem olyan egyértelmű elsőre, hogy mire lesz szükség. Rendelés előtt érdemes újraszámolni a felírt mennyiségeket, ezt a vonalak felett piros pontokkal jelöltük.

Azt hinné az ember, hogy csak pár kapcsoló kell, aztán kész is, de a végösszeg egy ekkorka lakás esetében is meghaladta a 30 ezer forintot.

Áramszerelés – első rész

A nappali falán körülbelül 1 méteres magasságig kapaszkodik a régi vízzáró réteg , ami azt mondta az ütvefúrónak, hogy köszöni, jól van ott, ahol van. Nem erőltettük a dolgot, ki tudja, hol vizesedne a fal, ha azt leszednénk, úgyhogy az ablak melletti konnektorokat kicsivel a vízzáró fölé terveztük.

A többi kapcsolót-konnektort a konyhapult fölé tett konnektorokhoz igazítottuk: a burkolás előtti padlószinttől 126-132 centire fúrták ki a szerelődobozokat  A hűtő a konyhapult alá kerül majd, annak mindenképp pultmagasság alatt kell megoldani az áramellátását. Szerencsére ott egy kicsit könnyebben megadja magát a kemény vízzáró réteg.

A cikk írásakor az áramhálózat már nagyjából kész, a gégecsövek az egyik oldalon arra várnak, hogy behuzalozzák őket, a másik oldalon pedig vésni kell még a falat.

Az üvegtéglák nincsenek még betéve, és a legfelső üvegtégla és a plafon közti falszakaszon megy majd keresztül minden vezeték, ami a konyhába kell.

Kicsit ijesztő a bojler kiállása, mert a vezeték műanyag bevonata megsérült, úgyhogy muszáj kicserélni. Ez a kiállás pedig a közös folyosóra megy ki, és a folyosói főelosztó kapcsolói közül többről nem lehet tudni, hogy mit irányít a házban, tehát életveszélyes hozzányúlkálni. Eddig minden szakember rosszul volt, amikor meglátta ezt a megógyuk-okosba rendszert. A felújítás vezetője szerint tiszta India.

A lakás felújítása itt tart. A következő bejegyzésben megmutatom, milyen kanapét választottunk és miket vettünk már meg a fürdőbe.

2 hozzászólás

 1. Micsoda cliffhanger, most megint egy hetet várhatok a következő részig, nem bííírom, de komolyan. Hogy lehet ezt idegekkel bírni?? Mi lesz ebből??? VÁÁÁ 😀

  Ps örülök h sok konnektorotok és kapcsolótok lesz, helyes 😀

  1. 😀 Nem kell egy hetet várni, még a héten jön a kanapés cikk. De a felújítás tényleg itt tart, elvileg jövő héten teszik be az üvegtéglákat.

   Kapcsoló csak 2 lesz, a konnektorokat viszont nem apróztuk el. 🙂

   Bea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük