Kanapéválasztás és fürdőszobai cuccok

Miután felépült a fal, odapróbálgattuk a beépítendő dolgokat a 8 négyzetméteres lakásba. Érdekes látvány a csúf, koszos építési területen a sok vadi új holmi.

Fürdőszobai cuccok megvétele

Szinte minden esetben a legfontosabb szempont a méret volt, csak utána jött szóba az ár és a dizájn. A kislakás 8 négyzetmétere annyira kicsi, hogy minden milliméter számít.

Ha nem tudod, miről van szó, fusd át a blog tartalomjegyzékét! Ha csak a kislakásról szóló bejegyzéseket szeretnéd látni, kattints ide!

A legjobb dolgok megtalálásához online-offline is kutakodtunk. Kedves, toleráns vásárlók vagyunk: ha várakozi kell, nem szítjuk a feszültséget, mert tudjuk, hogy úgyse lesz attól gyorsabb az eljárás. Lehet hibázni, az a kérdés, hogyan kezeli az ügyet az adott cég.

Előfordult, hogy el akartunk látogatni egy szaniterüzletbe, direkt siettünk, hogy odaérjünk időben. Fél órával zárás előtt be se engedtek a boltba, pedig csak körbe akartunk nézni, hogy mi kapható náluk. Ezek után vajon mennyire valószínű, hogy ott akarjuk elkölteni a pénzünket?

Ha azt tapasztaljuk, hogy bunkó egy eladó, akkor fogjuk magunkat, és távozunk a boltból. Így egyrészt jobb lesz a hangulat az otthonunkban, mert csak olyan tárgyat viszünk be a lakásba, ami pozitív élményeket juttat eszünkbe, másrészt nem támogatjuk a kritikán aluli szereplők helyzetét a versenyszférában.

Ha még nem olvastad volna a lakástervezős cikket, ide is beszúrom az alaprajzot:

Kislakás funkciói az alaprajzon
A 8 négyzetméteres kislakás alaprajza

Törülközőszárító

A törülközőszárítót már említettem a falbontásról szóló bejegyzés végén. A Tesy GH200 fantázianevű készüléknek adtunk egy második esélyt, mert sok keresgélés után találtuk meg. Nehéz olyan kütyüt találni, ami elfér ezen a kis falszakaszon, és a fürdőszobai biztonsági zónák szerint is oké: a zónákról kép itt, magyar nyelvű leírás itt.

Az is fontos volt, hogy a rúdjain elférjen két nagy törülköző, szabályozható legyen a hőmérséklete, ne legyen túl hangos és mindezt kulturált áron kapjuk meg. A rudak különböző síkban vannak, tehát egymás mellett tudnak lógni a törülközők.

Azért ragaszkodtunk az elektromos törülközőszárítóhoz, mert ebben a földszinti, vastag falú helyiségben tavasszal és ősszel pár fokkal hidegebb van, mint máshol, és fűtési szezonon kívül is fontos, hogy illatos, meleg törülközőbe bugyolálhassa magát az ember. A bontás előtti képeken látszik, hogy milyen volt a gázkazánhoz sok csővel csatlakozó szárító.

Harmonikaajtó

Ezt a megoldást eleinte elkerültük: a nagylakás fürdőszobája elé tolóajtót építettünk, ami ennek a képnek a jobb oldalán látszik.

A kislakásba viszont idő-, hely- és költségtakarékos megoldásként maradt az előbbi alternatíva. A fő szempont a kellemes használhatóság és a jó minőség volt, azaz kihagytuk az olcsó, barkácsboltokban kiállított modelleket, inkább netről választottunk egy olyat, ami elvileg beenged majd némi fényt.

A Silver Spark nevű ajtót rendeltük: a képekről nem lehetett tudni, hogy hogy fog kinézni élőben, mennyire átlátszó az ablaka. Reméltük a legjobbakat, és első ránézésre tetszik.

A weboldal szerint 1975 óta Tajvanban gyártják ezeket az ajtókat, amiket nem lehet élőben megtekinteni, de más webáruházakban nem volt készleten, ami nekünk szóba jöhetett, úgyhogy a Vivalditól rendeltük meg. Meglepően gyorsan szállították ki az ajtót.

Bojler és Zuhanycsaptelep

A villanybojlert ismét a budaörsi Szerelvényboltban vettük meg. Az Ariston Velis Evo 80 literes bojlerét választottuk, ami a nagylakásba beszerelt bojler jelenleg kapható verziója.

Lehet, hogy elég lett volna egy kisebb bojler, de nem akartuk megkockáztatni, hogy beszerelünk egy 50 litereset, aztán gyakori, kellemetlen élmény lesz a hideg vízben zuhanyzás.

A Mofém Pro termosztátos zuhanycsaptelepet is ismertük már a nagylakásból, ezt is az Anno Store-ban vettük, és itt írtam arról, hogy ez miért jó.

A bojler és a csaptelep átvételekor is akadt egy kis malőr, de mindkét cég jól kezelte az ügyet.

Mosdó és Vécé

Az elburkolt cső előtti falszakaszra olyan sarokmosdót kerestünk, amivel legjobban ki tudjuk használni azt a ficakot. A Glacera Bigio nevű mosdó pont a kislakásba termett. Fogmosáskor a jobb kezesek előnyben. Majd még keresünk hozzá egy csaptelepet, amikor eljutunk odáig.

A vécé nem volt zsákbamacska, mert azt meg tudtuk nézni boltban, és már a nagylakás fürdőjébe is ugyanezt a modellt választottuk. Ha érdekel a működése, bemutattuk videón, mert ez sehol nem volt elérhető neten.

A kanapéválasztás

Milyen legyen a kanapé?

A kanapéválasztás sarkalatos pontja volt a lakástervezésnek, mivel az egész lakás tulajdonképpen egy kanapészoba lesz teakonyhával, minifürdővel és kerttel kiegészítve. Azt akartuk, hogy legyen egy kényelmes ülőfelület, ami könnyedén ággyá alakítható.

Régóta nézelődtünk a piacon, nem igazán találtunk megfelelő méretet. A nappalival párhuzamosan akartuk elhelyezni a kanapét, mert a másik irányba nem férne el egy magas ember tetőtől talpig.

Amikor a kislakásban éltünk közel két hónapig, az ablak előtt volt a kicsi, retró kanapénk, és nyitott állapotban belógott a bejárati ajtó elé. Örültünk, hogy rátaláltunk, mert egy átlagos méretű kanapé nem fér be a lakásba.

Hosszú távra viszont a lehető legegyszerűbben használható szerkezetű kanapét szerettük volna. A szekrényágy itt nem jött szóba, mert annak se lett volna elég hely, ráadásul túl költséges is lett volna, emeletes ágyat nem szerettünk volna. Szeretjük az Ikeát, de ebben az esetben nem találtuk meg ott, amit kerestünk.

Mivel elképzelhető, hogy kiadjuk a lakást, a méret után a legfontosabb szempont a huzat anyaga volt. A cserélhető huzattal nincs személyes tapasztalatunk, de a boltokban azt láttuk, hogy ez a fajta buggyosabb, mint a fix huzatos, ráadásul macerásnak tartom a huzatlerángatást-mosást-szárítást-visszaerőszakolást.

A szempontok

Fontos volt, hogy ne lejtsen befelé az ülés, mert a vízszintes fekvőfelületen a kanapé kinyitása nélkül is lehet aludni. Kinyitva pedig akkora fekvőfelületet szerettünk volna, hogy két átlagos testméretű, egymást szerető emberke elférjen rajta.

Magához a kinyitáshoz is kell, hogy maradjon elegendő hely a messzebbik fal és a kanapé között. A helytakarékosság alapja pedig, hogy a kanapé ágyneműtartós legyen.

Nem csak a kanapétest mérete volt kritikus, hanem a nyitási mechanika is. Olyat szerettünk volna, amit könnyen és gyorsan lehet nyitni-csukni. Emelős, nem pedig csúsztatós szerkezetet akartunk, hogy a kanapéláb ne túrja arrébb a szőnyeget.

Az is fontos szempont volt, hogy a kanapé háta minél közelebb kerülhessen a falhoz. A lecsukódó háttámla holt tere különböző nagyságú lehet ugyanolyan szerkezetű kanapék közt is.

Felmerült, hogy egyedi méretű kanapét csináltatunk, de nem igazán érte volna meg, úgyhogy inkább keresgéltünk.

A szerencsés nyertes

Sok-sok keresgélés, nézelődés után elmentünk Budaörsre, a Doktor Kanapé bútoráruházba. Az első látogatáskor megnéztük, milyen szerkezetű és méretű kanapék kaphatóak.

A legkompaktabb kanapét néztük ki összecsukott méret, kinyitott fekvőfelület és nyitási holt tér tekintetében. Rengeteg szép színű, különböző tulajdonságú anyag közül lehetett választani. A weboldalukon volt olyan formájú kanapé, ami nekem jobban tetszett, de az túl nagy lett volna a kislakásba.

A választott kanapénak Sibyll a fantázianeve. /szerk.: úgy látom, 2020-ban már nem kapható./ A mérete összecsukva 195×89 centi, kinyitva a fekvőfelülete 130 centi széles. A kartámlák arrébb rakhatóak és a keskenyebb oldalukra fordíthatjuk őket.

Mi 140 centi széles matracon alszunk, a mínusz 10 centit rövid távon elfogadhatónak tartjuk két főre. Akinek ez kicsi, annak a kislakás se felelne meg.

Az első látogatás után 2 nappal visszamentünk a boltba és meg is rendeltük a kanapét egyedi színben. Előtte neten megnézegettük a különböző textilek leírását, és olyat választottunk, ami állítólag elnyűhetetlen és vízzel tisztítható.

Az előző lakásban volt egy hatalmas, szuperkényelmes kanapénk, annak a huzatát azzal reklámozták, hogy nyom nélkül le lehet róla törülni a vörösbort. Az esetleges lakáskiadás miatt mindenképp ilyesmi anyagot szerettünk volna választani.

A választott kanapé anyaga, színe

A szabásmintán nem lehetett módosítani, de azt eldönthettük, hogy szeretnénk-e a kanapé legnagyobb részétől eltérő színű és textúrájú anyagot a párnák tetejére és még ide-oda, ahogy a képen is látszik.

A nagyobbik rész a Fargotex Focus 16-os, Mint nevű mentazöld árnyalatából fog készülni. Úgy döntöttünk, hogy lesznek a kanapén díszcsíkok is: a vízszintes tagolással kevésbé lesz testes a bútor. A díszítő textil egy hideg bézs árnyalatú műbőr lesz, a Fargotex Long Island Light Grey 12-es, ami reményeink szerint illik majd a padlóburkolathoz.

Jó sokáig kell még várni a kanapéra: a szállítási határidő 8-14 hét. Február hetedikén rendeltük meg, tehát április-májusban kerül majd Vacókiába. Kíváncsiak vagyunk, milyen lesz.

Amint lesz fejlemény a kanapéval kapcsolatban, jelentkezek.
/azóta megérkezett, itt nézheted meg az új kanapét./
Addig a nagylakásról szóló cikkekre lehet számítani. Következő héten pedig folytatódik a kislakás felújítása, amiről szintén beszámolok a blogon.

2 hozzászólás

  1. „Ha azt tapasztaljuk, hogy bunkó egy eladó, akkor fogjuk magunkat, és távozunk a boltból. Így egyrészt jobb lesz a hangulat az otthonunkban, mert csak olyan tárgyat viszünk be a lakásba, ami pozitív élményeket juttat eszünkbe, másrészt nem támogatjuk a kritikán aluli szereplők helyzetét a versenyszférában. ”

    Word.

    1. Ja, és utána az első dolgom Google mapsen (le)értékelni a helyet, hogy más is tudja… De, hogy ne csak a rossz terjedjen, érdemes jó értékeléseket is szórni annak, aki megérdemli 🙂

      Rudi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük