Épített zuhanyzó csempézése

Ebben a bejegyzésben az épített zuhanyzó csempézését láthatod: folytatom a 8 négyzetméteres kislakás padlóburkolás bemutatását.

Az épített zuhanyzó tervezése

A rendelkezésre álló hely

Az egész lakás akkora, mint egy kis szoba, és ebben kellett megoldani minden funkciót, ami önmagában is elég nagy kihívás. Eközben arra törekedtünk, hogy minél inkább tágítsuk a teret vizuálisan.

Azért az épített zuhanyzó mellett döntöttünk, mert úgy terveztük meg az új belső falat, hogy az egyik oldalán elférjen egy teakonyha, és így a zuhanyzó oldalán 74,5×85 centi hely maradt, amit mind szerettük volna kihasználni. Az építés személyre szabhatóbb, mint egy adott méretű és alakú zuhanyzó.

Így néz ki a kislakás SketchUp terve:

Ha érdekel az alaprajz és szeretnéd tudni, milyen célból újítottuk fel a lakást, ITT olvashatsz a kislakás tervezéséről.

Csempeválasztás

A padlóra mindenhova ugyanazt a fahatású padlólapot terveztük, hogy a burkolatok ne tagolják szét a kis teret. Az előző bejegyzésben mutattam a nappali padlóburkolását. A fahatású padlólap mellé a fürdőszoba falára fehér csempét választottunk.

Csemperendelés előtt olvasd el az alábbi cikkrészleteket, hogy zökkenőmentes legyen a beszerzés:

Összefolyó választása

A nagylakás fürdőszobája is nagyjából ekkora, csak kicsit más elosztásban. A zuhanyzót viszont másmilyenre terveztük: a küszöböt a zuhanyzó szélére szerettük volna tenni, nem a fürdőszoba bejáratához, hogy a perem bent tartsa a fröccsenő vizet a zuhanyzóban.

A másik különbség, hogy nem hosszúkás zuhanylefolyókát szerettünk volna, mint a nagylakásba, hanem négyzetes összefolyót. Szép a burkolható lefolyóka, de a sima összefolyót valószínűleg ritkábban kell majd takarítgatni, és olcsóbb is. Az Alcaplas APV1-et vettük.

Épített zuhanyzó burkolása

A zuhanyzón kívül harmadolós eltolással tetettük le a burkolatot, de a zuhanyzó egy külön világ a lejtés és a küszöb miatt.

Könnyebb megcsinálni a szükséges lejtést, ha ugyanott futnak a fugavonalak, ezért a zuhanyzóban rácsos lett a csempe. A padlólap 60×20 centis, ezért a rácsos letevési móddal minimum 2 fugavonal jutott minden sorba.

A szép végeredmény csak harmadjára sikerült. Kétszer ki kellett bontani a lefolyó körüli csempét. Első körben két elfogadhatatlan hibát is találtunk.

Az összefolyó műanyagját túl rövidre vágták, pedig a lefolyó tetejének nagyjából szintben kellene lennie a burkolattal, minden oldalról. Ehhez képest a közelebbi oldal is lejjebb volt, és nem akartuk, hogy egy mély kráteren állva kelljen zuhanyozni.

A másik probléma pedig, hogy a mázas, egyenetlen felületű csempe szanaszét pattogott a flexeléstől és a vizesvágástól. Ez a munkásokat cseppet sem zavarta, és elég nehéz volt megértetni velük, hogy mi a problémánk.

Első alkalommal Rudi szedte ki a csempéket és a túl rövidre vágott lefolyót, mielőtt még belekötött volna a ragasztó.

Rudi újratervezte a lefolyó bal oldalán levő csempedarabokat. Ezt a csempét egyedül a csempevágóval lehetett lecsorbulások nélkül, egyenes vonalban vágni. Tehát az L alakú vágás egy csempén belül kiesett, mert csak csúnya eredménnyel lehetett megcsinálni.

Azt mondták a munkások, hogy a lecsorbulásokat majd eltakarja a fuga, de nem hittük el, hogy szép, egyenes vonal lenne a végeredmény. A fuga maximum a nyers agyagot fedné el, és követné az összevissza pattogzott máz alakját.

Az egyes vágóeszközöket és a különböző végeredményeket ITT láthatod feliratozva.

Hiába mondtuk és mutattuk, nehezen ment át, hogy egyenes csempeszéleket szeretnénk, különösen a legfeltűnőbb helyeken, mégis visszaraktak lecsorbult csempedarabokat is. Ezért másodszor is ki kellett bontani azt a részt.

Eközben új lefolyót kellett szerezni az elrontott helyett, és ez is elnyújtotta a burkolás befejezését. (Ezt a kivitelezőnk vette meg és fizette ki.)

Harmadjára valóra vált minden álmunk: egyenes lett minden csempeél, és megfelelő magasságba került a lefolyó.

Zuhanyzóküszöb és belső lábazat

A küszöb ugyanolyan lett, mint a nagylakásban: a közepén fut egy fugavonal, és lekerekített, ezüst élvédőt kapott.

A küszöb 13 centis lett, ennél nem mertünk volna alacsonyabbat csinálni, nehogy folyton kifröcsköljék a vizet. A küszöb építését ITT láthatod.

A napokban tettük fel a 80 literes bojlert a falra, és még aznap kipróbáltuk, milyen a kislakásban zuhanyozni. Minden működött. 🙂

Betették a fehér csempéből hiányzó darabokat is. A fehér 2 millivel vékonyabb a fahatásúnál, ezért enyhén döntve tették le a lábazatot, amit így a többi csempével nagyjából egy síkba tudtak hozni.

Több ok miatt akartunk belülre is lábazatot:

 • A küszöböt mindenképp a barnával akartuk burkolni. Egy fehér küszöb széttagolná a padlóburkolatot, és ezt el akartuk kerülni.
 • Ha a fal aljára is fehér csempe került volna, a lejtés miatt változó méretű, 1-3 centis darabkák kerültek volna legalulra.

Valahogy megsérült az egyik falicsempe, kérdezték, hogy az úgy jó lesz-e, vagy leszedjék. Az előzmények után sejtheted, hogy a lecsorbult falicsempét sem találtuk elfogadhatónak, ezért le kellett vésni, miközben megsérült még egy csempe.

A küszöb elkészülése után, amikor már rá lehetett menni a burkolatokra, felléptem a küszöbre egy műanyag talpú papuccsal, és benyomódott a papucs szélei alatt a fém élvédő. És nem, nem vagyok Monica Geller tinézserkorában. Normális súlyú vagyok, ráadásul kistermetű. A másik lakás küszöbére évek óta ráállok, és semmi baja.

Nem fogjuk kibontani a küszöböt, hogy ellenőrizzük a teóriánkat, de azt gondoljuk, hogy üreges lehet a küszöb az élvédő alatt, azaz néhány helyen túl kevés a csemperagasztó, és az élvédő önmagában nem bírja el egy ember súlyát. Legszívesebben szétszedném, de van még egy pár ilyen dolog a lakásban, és már több, mint fél évvel ezelőtt kész kellett volna hogy legyen a felújítás.

Fürdőszobaburkolás befejezése

A falicsempe fugavonalait az üvegtéglák magasságához igazítottuk, ezért a fal alját a falicsempe felrakásakor szabadon hagyták. Később készült a lábazat, és fölé vágták a szükséges méretű, fehér csempedarabokat.

A lábazat a zuhanyzón kívül mindenhol 10 centis: ez standard méret, és adta magát, hogy félbecsapják a 20 centis csempét. Gondolkodtunk rajta, hogy a zuhanyzóval találkozó részeken a küszöbig tartson a lábazat, de végül elvetettük, mert akkor az egész fürdőben magasabb lábazat kellett volna, és a kis fal lábazata a nappaliba is kivezette volna a magasabb lábazatot.

A bejárati ajtó lábazatának sarka két összetolt csempelapból áll. Három helyen viszont fehér csempeélvédő fut, és csúnya lett volna, ha a sarok ívét egyszercsak egy csücsök folytatja.

Azt kértem, hogy az élvédős részeken a lábazatba is tegyenek élvédőt, ugyanazt az ezüstöt, mint ami a küszöb szélére is került. Amennyire lehetett, megoldották: össze kellett hozni a 6 millis csempéhez való élvédőt a 8 millissel.

A fürdőszoba ajtónyílásának a közepére nem került lábazat: ez a fal egyenes kell, hogy legyen, mert erre fogjuk feltenni a harmonikaajtót.

Befejezték a fürdőszoba padlóburkolását és fugázását is. Később azt vettem észre szabad szemmel, mintha jobbra lejtene a küszöbön kívüli rész: rátettük a vízmértéket, és a buborék széle tényleg kilóg a vonalak közül (hiába, az arányérzék a fortélyom).

Visszacsapószelep burkolása

Mindig is tudtuk, hogy szeretnénk beépíteni egy visszacsapószelepet, katasztrófák esetére.

Az viszont sokáig kérdéses volt, hogy milyen módon lesz burkolva a visszacsapó. Hivatalosan nem kell elzárni, pláne egy dupla visszacsapót, de szükség esetén azért jó, ha hozzá tudunk férni.

A kivitelezőnk egyedileg készített egy kivehető fedelet: a keret hegesztett, rozsdamentes fémdarabokból áll, ezt szilikonnal egy plexilapra ragasztották, és a tetejét burkolták. Kapott egy fém fogantyút is, annál fogva lehet megemelni és keretestül kiszedni.

Korábban már mutattam a visszacsapószelepet, és írtam arról, hogy miért akartunk egyet mindenképp beépíteni. A lefolyók szerelésének részleteiről ITT olvashatsz. (A nagylakásban is van visszacsapó, azt itt láthatod.)

Ha minden munkával kész leszünk a fürdőben, vékonyan leszilikonozzuk a széleit, hogy ne menjen alulra víz. Szükség esetén sniccerrel elvágjuk a szilikont, leszedjük a fedelet, és elzárjuk a visszacsapót. Egy keskeny felsőszekrény lesz a fedél fölött, de elég magasan ahhoz, hogy ezt a manővert kivitelezhessük.

Egyébként a vécé melletti, új fal alja ferde lett. Újabb esztétikai örömforrás. Vagy még jobban meg kellett volna vésni az alsó részt, vagy a fehér csempe alá több ragasztót kellett volna tenni, hogy végül egy síkban legyen a függőleges csempesor.

Beszúrok a képgaléria elejére néhány régi képet, hogy lásd, honnan indult a visszacsapós dolog.

Konklúzió

Az átadott fürdőszobát nem tudom megmutatni még most sem, 2 hónappal a burkolás után. Annyi apróság nem tetszett, hogy azt mondtuk, hogy mi magunk javítjuk ki a hibákat, és a burkolás után hátralevő munkálatokat inkább mi ketten fejezzük be Rudival.

Azóta a kislakás munkálataival töltjük a hétvégéket és a hétköznap estéket. Tegnap este például a falicsempe fugázását javítottam egy kaparóval. (Képek a fugázásról, vagyis inkább gányolásról ITT.) Már folyamatban van a bútorok összeszerelése, és mostanra méricskélés nélkül, érzésre keverem tökéletes állagúra a glettanyagot.

Ami tetszett

 • elég magas küszöb, és praktikus, hogy a zuhanyzó szélére került: nem folyik ki a víz
 • lefolyik a víz a zuhanyzóban
 • szép a burkolat és egységes a lakás padlója
 • amennyire lehetett, összehozták a különböző méretű élvédőket
 • végül szép lett a lefolyó körüli burkolás
 • jól néz ki a fürdő és a 2 burkolat találkozása: azt a hatást adja, amit vártunk
 • szép és praktikus a visszacsapószelep fedele

Ami nem tetszett

 • túl alacsonyra vágták a lefolyó műanyagját
 • az új küszöb élvédője benyomódott
 • a vécé mögött ferdén burkolták az újonnan épített fal alját
 • a fürdőszoba padlója lejt
 • a burkolaton sok fölösleges csemperagasztó maradt
 • a mosdó alatti sarokban eltörték egy helyen az élvédőt, pedig direkt előre kiszámoltuk, hogy annyi élvédőt vegyünk, hogy sehol ne kelljen vágni, erre ott egy vágás (nem lesz feltűnő, de akkor is bosszantó)
 • a munkások hozzáállása

Hogyan tovább?

Bölcsnek tartottam várni, és higgadt fejjel megírni ezt a posztot, de ennél higgadtabb már nem leszek. Pont azért hívtunk szakembereket, hogy megcsinálják, ehhez képest most azon dolgozunk laikusként, de rendkívüli precizitással, hogy kevésbé legyen szar az eredmény.

Értelmesebbnek tartom, amikor ugyanennyi munkával bútorokat készítünk vagy újítunk fel. Borzasztó idegesítő mások hibáit sok-sok munkanap alatt javítgatni.

Több esetben olyasmiket mondtak, hogy „ezt most már sajnos csak így lehet megcsinálni” – amikor egyetlen csapat csinálta az egész felújítást. Szidták az előző munkafolyamat eredményét, és például leburkolták ferdén a falat.

Már ott tartott a dolog, hogy teleírtam egy A/4-es lapot a javítandó hibákkal és a hátralevő feladatokkal, de az az igazság, hogy ha már erre van szükség, akkor hasztalan az egész.

Néhány dolgot felírtam a falra, például, hogy hol gletteljék a csempe szélét. Nap végén megkérdezi az egyik munkás, hogy „ugye itt nem kellett glettelni?” Hát persze, hogy nem. Elvégre felírtam a falra, hogy itt glettelj, még nyilat is rajzoltam alá.

Egyébként nem lett minden rossz, csak az, amit írtam, de az is épp eléggé zavar. Lehet, hogy ez a fajta burkolás és fugázás elmegy egy olcsó kocsma húgyszagú vécéjében, de nekünk ez nem színvonal.

Összességében jól fog kinézni a lakás, de igényes emberek vagyunk, és rosszul érint, amikor mások nem azok.

Ráadásul már láttunk egy felújítást, és most már jobban képben voltunk a részleteket illetően, ezért tudtuk, hogy mit és milyen minőségben várunk el.

A nagylakás felújításakor a legtöbb dolog simán ment, gyakorlatilag egy felújítási tündérmese volt, az áramszerelést leszámítva.

Viszont hozzátenném, hogy a kislakás funkcionálisan teljes körűbben lett felújítva, ezért néhány esztétikai problémát leszámítva sokkal-sokkal jobb lesz a végeredmény, mint a nagylakás.

A kivitelezőnk szimpatikus, lelkes és kreatív. Amikor meglátta, hogy milyen színvonalon burkolták a fürdőt, inkább ő csempézte a konyhai falat, ami egyenes lett. Sajnos egy-egy embere igénytelen, ezt majd visszajelezzük neki.

Ha minden elsőre tökéletes lett volna, akkor is elegünk lett volna a felújításból, mert régóta húzódik, hangos, koszos, fárasztó és idegesítő, hogy negyed óránként átkopognak, éjfélkor is tervezünk valamit, állandóan boltba szaladgálunk stb.

Mindezek ellenére később is fogunk lakást felújítani, és akkor majd felhasználjuk mindazt, amit a kislakás felújítása alatt tanultunk.

Miután kijavítjuk a hibákat és befejezzük a fürdőt, megmutatom, hogy honnan hova jutottunk.

4 hozzászólás

 1. „Fugázás után már minden szuper, csak a fölösleges csemperagasztó miatt néz ki úgy, mintha lefosták volna” – ezen nagyon jót nevettem. 😀
  Egyébként meg érthető a háborgás és nem elfogadható, hogy sajnos ilyenek a szakemberek. Pedig sajnos ilyenek, a kivétel persze erősíti …. 🙂
  Ügyesek és kitartóak vagytok, az eredmény pedig titeket igazol! 🙂

  Mumi
  1. Köszi, Mumi 🙂
   Már alig várjuk, hogy készen legyünk végre! Mindig azt mondjuk, hogy már csak egy kevés van hátra, de rengeteg munka árán lehet csak egy funkcionális, berendezett lakást varázsolni ebből a kis lukból. És megéri. Majd meglátod. 🙂

 2. Felháborító valamiért fizetni és ilyen eredményt kapni. Tipikus kivitelezői amatőrség. Jobb minőségű csempék szívosabbak és elhasznált vágó esetén az eredmény a lepatogzás. Pénz spórolás, vagy hozzá nem értésből történhettek ezek a dolgok. Ilyen kivitelezés felháborító, én is kifogtam egy mindenhez értő személyt és hasonló szituácóba kerültem. Azóta körültekintő vagyok és elkerülöm az egy kivitelező csinál mindent felújításokat. Kitartást nektek is !

  Csuri86
  1. Kedves Csuri86! Köszönjük a kommentet. Sok mindent tanultunk a 2 felújítás alatt, amit 2 külön csapat csinált.
   Írok majd egy blogbejegyzést, amiben összeszedem, mire érdemes odafigyelni a szakemberek kiválasztásakor és a felújítás során. A saját tapasztalatainkat igyekszem hasznos tanácsokká alakítani. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük