Így készült a konyhánk – 1. rész: eredeti állapot, átalakítási munkálatok, konyhai gépek

Konyhatervezéskor az volt a célunk, hogy tágas, kényelmes konyhát alakítsunk ki a 28 négyzetméteres, egylégterű garzonlakásban. Megmutatom a konyha eredeti állapotát, sorra veszem, mi történt a felújítás alatt és hogy milyen gépekkel, bútorokkal rendeztük be.

Gyors összefoglalás az eddigiekről

A konyháról szóló cikksorozat 3 részből fog állni:

  • 1. rész: milyen volt, mit változtattunk meg, mit vettünk a konyhába
  • 2. rész: hogyan raktuk össze és szereltük fel a konyhai fal bútorait, hogyan építettük be a mosogatót és a gépeket
  • 3. rész: milyen beépített bútorokat terveztünk, és hogyan kivitelezték – a kész konyha

Az alábbiakban összefoglalom, mi történt a beköltözés és a bútorszerelés közt eltelt időben:

A konyha felújítás előtt és után

Amikor a lakás funkcióit tervezgettük, már tudtuk, hogy a lakás méretéhez képest viszonylag nagy konyhát szeretnénk kialakítani.

Így nézett ki a konyha, amikor 2015 nyarán beköltöztünk:

Felújításkor kibontottuk az összes belső falat és amerikai konyhás nappalit csináltunk. Az alaprajz szerinti méret nagyjából megmaradt, de rengeteg új funkcióval bővült a konyha, és sokkal nagyobbnak érezzük, mint a kis teakonyhát. A pultfelület többszöröse az eredetinek.

Felújítás után így néz ki a konyha
Felújítás után így néz ki a konyha

Ha tetszik a fenti kép, a lakásdizájnbeli elképzeléseinkről is olvashatsz a blogon. Az étkező fölötti vetítővásznat itt láthatod akció közben.

A felújítás előtti alaprajz:

A hirdetésben szereplő, eredeti alaprajz (balra a nagylakás: 28 nm, jobbra a kislakás: 8 nm)
A hirdetésben szereplő, eredeti alaprajz (balra a nagylakás: 28 nm, jobbra a kislakás: 8 nm)

A lakás összesen 36 négyzetméteres és 2 teljesen külön részből áll. A kettőt egymástól a folyosó választja el, ahonnan szintén ki lehet menni a kertbe.

Alaprajz a felújítás után:

28 négyzetméterből ~9 nm a konyha: a lakás harmada
28 négyzetméterből ~9 nm a konyha: a lakás harmada (plusz a kerti étkező)

A 8 négyzetméteres kislakást külön újítottuk fel, erről is részletesen írok a blogon. Most már a berendezkedésnél tartunk, amit egyelőre Vacókia Instagramján követhetsz. Az utóbbi hetekben rendszeresen sztorizok: a lakberendezést a Kislakás nevű highlightra kattintva láthatod.

Ha kész lesz, végre-valahára mindkét lakást megmutatom a blogon, mindenki erre vár, tudom. Én is.

Ezt változtattuk meg a konyhában felújításkor

A kezdeti átalakítási ötletekről itt olvashatsz. Korábban azt is összeszedtem, milyen funkciókra vágytunk a konyhában.

Most a változtatásokat foglalom össze:

Falbontás és a vízkiállások átszerelése

Falbontás után egylégterű lett a lakás és így sokkal tágasabbnak tűnik. A nappalitól az épített pult és a fenti gerenda határolja a konyhát, az előszobától pedig a vízkiállások elé épített szekrények.

A konyai vízkiállás a konyha jobb alsó sarkába került, a pult alá épített mosó- és mosogatógép vízellátását a padlószint fölött oldottuk meg (ezt a 2. részben mutatom majd meg).

Fűrészporos tapéta helyett sima, fehér falak

A kezdetektől meg akartunk szabadulni a rücsköktől. Apránként leszedegettük az összes fűrészporos tapétát és a nappali virágos tapétáját is. Az eredeti állapotot a felújítás előtti képeken láthatod.

Korábban írtam a falfestés folyamatáról, ha esetleg szeretnéd megnézni, hogyan fehéredett ki a lakás.

Padlóburkolat – parketta helyett hatszögletű járólap

Felújítás előtt ahány helyiség, annyi padlóburkolat volt. Minél kevesebbféle burkolatot akartunk: a nappaliban meghagytuk és felújítottuk a parkettát, a többi rész pedig hexacsempét kapott. Később a konyhai falra is ezt tettük, csak a másik irányba, hogy megtörje a bútorok vízszintes vonalát.

Ablakból ajtó – közvetlen kertkapcsolat

A konyhai ablakból teraszajtót nyitottunk, hogy kertkapcsolatunk legyen, emiatt az új radiátort a teraszajtótól jobbra, a sarokba tettük.

Amikor beköltöztünk, Samu kutya az ablakot is kertkapcsolatként értelmezte. Nyílászárócsere után már könnyebb kijutnia a kertbe. 🙂

A magas, keskeny lapradiátor a sarokba került, a csövek a padló alatt futnak. A nyílászárócsere részleteit itt láthatod.

Amikor száraz az idő és nem fagy le a seggünk, kint eszünk a kertben, napközben a madárcsicsergést hallgatjuk, este a tücsökciripelést.

Az élmények alapján olyan, mintha egy kis kertes házban élnénk a budai belvárosban, néhány percre a Széll Kálmán tértől. A szinten egyedül mi lakunk, ezért a szomszédokból se érzékelünk túl sokat.

A kert szintjén lakunk, illetve egy lépcsőfokkal a kert fölött, de ehhez hozzátartozik, hogy lejt az utca, és az egyik irányból alagsorinak számít a lakás, ennek minden hátrányával együtt.

Elektromos hálózat – több kütyü és konnektor

Korábban se sütő, se rendes főzőlap nem volt a lakásban. Amikor még felújítás előtt berendezkedtünk, fél évig egy indukciós főzőlapot használtunk, hogy tudjunk valahol főzni. Vettünk egy keskeny mosogatógépet, amit később beépítünk a pult alá és megvettük az új hűtőt is.

Modern, kellemesen használható konyhát szerettünk volna, ahol elfér mindenféle elektromos kütyü:

A konyhatervezésnek a villamos hálózat tervezése is fontos része volt
A konyhatervezésnek a villamos hálózat tervezése is fontos része volt

Külön áramkiállás kellett a nagyobb fogyasztóknak, a lámpakapcsolók vezetékezését impulzusrelékkel bonyolítottuk, hogy több helyről tudjuk kapcsolni a lámpákat, és mindennek a helyét előre ki kellett találni.

Az áramszerelésről itt olvashatsz bővebben. A linkre kattintva láthatsz egy csomó ronda képet, hogy milyen volt, amikor szanaszét fúrták a falakat a vakolat alatt futó elektromos szupersztráda kedvéért.

Az összefoglaló végére értünk.

Most onnan folytatom a konyhai történéseket, ahol a boldog visszaköltözésről szóló, előző nagylakásos bejegyzésben abbahagytam:

Kész a felújítás, bútorok még sehol

A felújítás heteiben a kislakásban, 8 négyzetméteren éltünk. Utána fokozatosan visszaszivárogtunk a nagylakásba. Igen, 8-hoz képest a 28 négyzetméter nagynak számít. 🙂

Néhány kép a konyha állapotáról:

Berendezkedtünk a meglévő bútorainkkal. Mielőtt egy halom pénzt kifizettünk volna a beépített bútorokért, teszteltük, hogy egyáltalán működik-e élesben, amit kitaláltunk.

A lakás közepére tervezett pultot mindenképp csináltatni kellett, mert olyat aztán nem kapunk az Ikeában.

Kértünk több ajánlatot, a Kincsem Bútor (akkor még Steckl Bútor) szimpatikus volt, felmérés után nem sokkal kaptunk látványtervet, ebből mutatok három képet:

Végül mégsem a Kincsem bútor csapatát választottuk, amit sajnáltunk, mert hatékonynak tűntek és korrekt áron dolgoztak.

A szekrényágyat a legtapasztaltabb hazai céggel szerettük volna elkészíttetni és azt akartuk, hogy az összes beépített bútor ugyanolyan legyen.

Ekkor viszont még fogalmunk se volt, hogy milyen elosztású nappali bútorzatot akarunk, ezért ezt meg se tudtuk volna rendelni. Egy elektromos zongorát is el akartunk benne rejteni: ennek a megvalósítása szintén gondolkodást igényelt.

A későbbiekben minden beépített bútort a szekrényágyasok csináltak. Így egyszerűbb volt megszervezni és csak egy csapatnak kellett kijönni.

A fenti terv hasonlít ahhoz, amit végül megvalósítottunk, de van néhány lényeges különbség:

  • a pult alatti elosztás egész más lett
  • a szekrényajtók mérete is másmilyen
  • a fenti fűtéscsöveket nem takartuk el
  • a (kettes) sütő és a mosogató szélén több helyet hagytunk (lehet, hogy ez csak jelölés kérdése – a fenti, Floorplanneres alaprajzon se tudtuk pontosan jelölni)
  • feljebb került a mikró, mert alatta rejtett kávéspultot alakítottunk ki

A konyhai falra választott bútorokat a bejegyzés végén láthatod, a beépített bútorokat az Így készült a konyhánk 3. részében mutatom majd meg.

Konyhai gépek – választási szempontok

A gépeken nem spóroltunk: egylégterű a lakás, mindenhonnan látszik a konyha, ezért a lakás méreteihez és színeihez illő, jó minőségű gépeket szerettünk volna venni.

A gázt első dolgunk volt kiköttetni a kislakásból, amikor megvettük a lakást. A nagylakásban eleve nem is volt gáz. Pluszköltséggel és még több falon kívüli cső elvezetésével kellett volna megküzdenünk olyasvalamiért, amit nem is akartunk.

Csak elektromos sütő és főzőlap jöhetett szóba.

A fehér színű sütőből nem engedtünk, mert a nappaliból nézve egy nagy, fekete dobozként éktelenkedne a fehér konyhában.

Kettes főzőlapból viszont csak aránytalanul drágán vehettünk volna fehéret, így maradt a fekete. Vékony, vízszintes felület lévén nem sok vizet zavar.

Páraelszívó választásakor figyelembe kellett vennünk, hogy az egylégterű lakás légköbméterének megfelelő gépet vegyünk.

Fontos tervezési szempont volt, hogy legyen nagy a hűtő és a fagyasztó is, ne kelljen sakkoznunk minden bevásárlás után.

Attól még, hogy kicsi a lakás, nem szerettünk volna lemondani a mosogatógépről. Helyszűke miatt a 45 centi széleset választottuk, ami két embernek praktikusabb is, mint a 60 centis.

A mosógépünk is keskenyebb, mint általában, de a 6 kg töltőtömegbe belefér a legvastagabb takarónk is.

Ezeket a konyhai gépeket vettük

Igyekeztünk a legjobb áron hozzájutni a gépekhez. Van, ami már kifutott termék, de ami kapható, ma már az is drágább.

Mindegyik működik, elégedettek vagyunk velük.

Mindez képekben:

A mosógépről korábban már láthattál a blogon egy videót, ahogy Schubertet pittyeg:

Ezeket a bútorokat vettük

2015 decemberében már fél éve nem volt normális konyhánk, és akármelyik céget is választottuk volna, még hosszú-hosszú ideig nélkülöznünk kellett volna a házi kosztot. Mi pedig szerettünk volna, ha süthetnénk karácsonyra mézeskalácsot.

És akkor bementünk az Ikeába és megvettük a konyhai fal teljes bútorzatát körülbelül ötvenezer forintért.

Az Ikea legolcsóbb konyhája 2015-ben
Az Ikea legolcsóbb konyhája 2015-ben

A trükk az volt, hogy csúnya, narancssárga műanyag fogantyúkkal állították ki a boltban, és a többihez képest játékkonyhának nézett ki. A méreteit is úgy találták ki, hogy semelyik eleme ne illeszkedjen a drága konyhabútorokhoz. (A Fyndig azóta már nem kapható.)

Úgy voltunk vele, hogy ideiglenes bútorzat lesz, amíg elkészülnek a beépített bútoraink. Nem légbőlkapott volt ez az igény, mert csak egy évvel később, 2017 januárjában (!) készült el a teljes bútorzatunk. A konyhai beépített bútorok az ikeáshoz hasonlóak, csak más méretűek lettek.

A Fyndig azóta is megmaradt. 😀 Ez már csak így működik az ideiglenes dolgokkal. Az alsó sort lehet, hogy lecseréljük idén fiókos elemekre, de a felső bútorokat valószínűleg meghagyjuk: kitartóan kapaszkodnak, és semmi hibájuk (bár a többi bútor biztos csúfolja őket titokban).

Nekem tetszik, hogy csak három pici felsőszekrényt szereltünk fel a konyhafalra, így szellősebbnek tűnik a lakás. A néhány ezer forintos bútorzat nem a minőség csúcsa, de egy alagori garzonlakásban talán megteszi.

Ha egyszer lecseréljük a Fyndig bútorokat, természtesen beszámolok róla a blogon.

A következő bejegyzésben megmutatom, hogyan szereltük össze a bútorokat, milyen mosogatót választottunk és hogyan küzdöttük fel a domború falra a felsőszekrényeket.

Képek forrása:

Gorenje sütő

Gorenje főzőlap

Samsung hűtő

Bosch mosogatógép

Vindrum páraelszívó

Fyndig bútorok (azóta megszűnt URL: http://www.arnokleinroom.com/ikea-fyndig/ikea-fyndig-full-wallpaper-for-1-4-ikea-fyndig-kitchen/)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük