Padlóburkolás fahatású járólappal

Ebben a bejegyzésben láthatod, hogy milyen volt a régi burkolat, és hogyan tették le az új, fahatású csempét a 8 négyzetméteres minilakás nappalijában.

Burkolatok a felújítás előtt

Amikor a minilakás átalakításását terveztük, elhatároztuk, hogy minél kevesebbféle burkolatot választunk, és minden lehetséges módon igyekszünk ellensúlyozni a lakás hülye alakját.

A padlóburkolat esetében ez azt jelentette, hogy a fürdőszobába és az épített zuhanyzóba is ugyanaz a burkolat kerülne, mint a nappaliba, és a bejárati ajtóval párhuzamosan futna a csempe.

Mutatok néhány képet a felújítás előttről. Ha bővebben érdekel, ITT láthatod a lakás eredeti állapotát, és ITT pedig a bontást.

A 20×60 centis, fahatású burkolatot 2017 tavaszán találtuk meg a Construmán, és a Stavmat webshopjában vettük, személyes átvétellel. A szempontokról és a választott csempéről a lakás tervezgetése kapcsán írtam.

Merre fusson a csempe?

Ez a kérdés többórányi fejvakarást, rajzolgatást és videotelefonálást vont magával, pedig mi csak egy egyszerű változtatást szerettünk volna: ne az ajtóval szemközti fallal fussanak párhuzamosan a csempék, hanem az ajtós fallal.

Igen ám, de a pontos méréskor kiderült, hogy az ajtós fal, amit mi egy egyenesnek gondoltunk, valójában 3 különböző sík: az ajtónyílástól jobbra levő fal, a küszöb és az ajtótól balra levő fal.

Ráadásul az épített zuhanyzó küszöbje olyan mértékben eltartott mindhárom előző egyenestől, hogy bármelyik opcióra rábökve szörnyű eredmény született volna.

A képek nem adják vissza a látványt, de a burkolt felületen majd látszik, hogy egy méteren belül is mekkora eltérések lesznek.

A csempe irányán kívül azt is figyelembe kellett vennünk, hogy a 20×60 centis csempéket a felénél nem kéne vékonyabbra hagyni a berendezkedés után látszó falszakaszok és a fürdőszobai küszöb mentén.

Több órányi várakozás, sakkozás-legózás után egy kompromisszumos irány mellett döntöttünk, amit a kivitelezőnk javasolt. Az égvilágon semmivel nem fut majd párhuzamosan a padlóburkolat, de a kompromisszum célja az volt, hogy a legkisebb rosszat válasszuk.

A lakás legfeltűnőbb részeire optimalizáltuk a burkolat irányát, így néz ki a legjobban.

Ha szemfüles vagy, láthatod, hogy az eredeti állapothoz képest mennyivel lejjebb került a padlószint. A padlókiegyenlítésről ITT láthatsz képeket. A linkre kattintva azt is megtudhatod, mi ez a kék cucc a csempe alatt.

A célszerszámok

A munkások többféle eszközzel támadták a csempéket: használtak csempevágót, vizesvágót és kézi sarokcsiszolót. Utóbbit a köznyelv flexnek nevezi akkor is, ha más márkájú a gép.

A Zalakerámia fa hatású járólap rosszul tolerálta a vágást: valószínűleg a rücskös felülete miatt csorbult le olyan könnyen a mázos bevonat. Ha tudsz ennél konkrétabb okot, írd meg nekünk.

A fal mentén, ahol lábazat kerül rá, mindegy, hogy mennyire csorbul le, viszont ahol látszik, ott igénytelen: nem is lehet vágásvonalnak hívni, csak ökörhúgyozásnak.

Az utolsó kép magáért beszél.

Padlóburkolás folyamata

Burkolatszintező rendszert használtak, erről a teakonyha csempézése kapcsán már írtam. Ez a technológia egy segédeszköz, ami hasznos, de a szaktudást nem pótolja, tehát lehet rosszul is alkalmazni, és enélkül is lehet szépen burkolni.

Tetszik a burkolat iránya, megérte annyit szenvedni miatta. Kíváncsian várjuk, hogy fog kinézni a padló, miután berendeztük a lakást.

A középső, feltűnő részeken viszonylag jól ellensúlyozzuk az egyenetlenségeket, szabad szemmel egyáltalán nem feltűnőek az eltérő síkok. A 327 centis belső falon viszont szembetűnő a különbség: 16 centivel kevesebb csempe fért bal oldalra, ami majdnem egy egész csempelap szélessége.

Hogyan oldjuk meg a küszöböt?

A burkolat másfelé megy, mint a küszöb, és szeretnénk, ha a bejáratnál is kinézne valahogy a padló. Bármit is teszünk ide, mindenképp a küszöbbel párhuzamosan fut majd, így kevésbé lesz szembetűnő az eltérés.

A legszélesebb burkolatváltó elem is túl keskeny ide, a képen látható, maradék darab 5 centi széles. Ezt a darabot ráraktuk maradék faanyagokra, hogy meglássuk, mennyi helyünk lesz, amíg még becsukódik az ajtó. Szerencsére a küszöb alsó részére rá tudunk majd építeni valamit. Megmutatom, ha kész lesz.

Lábazat készítése

A csempéket hosszában félbevágva keletkezett a legkevesebb hulladék. 10 centis a lábazat, ami standard magasság. Ez azért kell, hogy felmosáskor megvédje a falat a kosztól és a víztől.

A cél az volt, hogy a lábazat külső részét hozzuk egyenesbe. A fal egyenetlenségeit majd palástolja a lábazat glettelése.

Látszik a lépeken, hogy a csempék között, a fekete ékek alatti részeken csíkokban ott maradt a csemperagasztó. Ezeket ki kellett kaparászni fugázás előtt.

Fugázás

Ahogy a fal csempézésekor, most is a Mapei Keracolor Flexfugát használták. Középszürke színt választottunk: a szürkés padlólaphoz ez illett. Először csak 5 kilót vettünk: egy nap úgyse tudják lerakni az összes csempét, gondoltuk, ha kell, még veszünk. 2 és 5 kilós kiszerelés létezik ebből a fugából, másodszorra bőven elég volt a kisebbik.

A fugázás utáni napon a megbeszéltek alapján többször felmostam a padlót, hogy a lapokon levő, vékony fugaréteget leszedjem. Fugázás után többször átmosták nedves szivaccsal, de mindig marad egy kevés, amit napokkal később nehezebb lenne eltüntetni.

Vizesen látszott, hogy milyen sok csemperagasztót hagytak a csempék felületén. Lehet ezt sokkal jobban is csinálni, gyakorlat kérdése: több Youtube videót néztünk, és úgy tették le a csempét, hogy egy mikronnyi ragasztót se maszatoltak szét.

Rudi elkezdte szisztematikusan lekapargatni a ragasztómaradványokat. Órákig szedegette, és a lakás nagyobb része még hátra van.

Hibák a frissen letett burkolatban

Amikor felmostam a padlót, több lecsorbulást is találtam a legfeltűnőbb helyen, a lakás közepén. Lerakáskor még biztos nem voltak ott, gyakran átmentem fotózni, láttam volna.

Tehát ez egy normális márkájú csempe, amiért sok pénzt fizettünk, és így néz ki újonnan letéve. Hát csodálatos. Direkt azért választottunk mindenhova hidegburkolatot, hogy tartós legyen. Az biztos, hogy így hagyjuk az új csempét, mert már tavaszra akartuk, hogy kész legyen a lakás, de attól még rosszul esik a dolog.

Elképzelni se tudtuk, hogy mitől csorbulhatott le a csempe több helyen is. Két ötletünk van:

 • az ékek helyén levő csemperagasztó kaparása közben pattintották le véletlenül, és vagy nem látták, vagy feltűnt, de nem szóltak a munkások
 • az 1 méteres, műanyag talpú létra és a rajta levő maximum 60 kilós ember súlyától pattogott le – ez lenne a rosszabb, mert akkor egyre több hiba lesz, akár attól, hogy hátratolunk egy széket

Ha tapasztaltál hasonlót, esetleg konkrét tipped van, hogy mitől lehet, kérlek, írd meg kommentben!

Egyébként eddig szinte mindegyik csempével akadt valami probléma:

 • a Vacókia előtti lakásban szintén kulturált minőségűnek titulált járólap volt, és néhány éven belül szanaszét repedt és pattogzott
 • a nagylakásba vett, háromféle színű, hatszögletű csempéről utólag derült ki, hogy a világosabb egy kicsit nagyobb, mint a közép- és a sötétszürke: emiatt nem lehetett fugakereszteket használni, és egyenetlen lett a fugázás
 • eddig kétféle fehér csempét vettünk, a fehér dolgokhoz képest mindkettő szürke: a lecsorbuláshoz képest ez semmiség, de attól még nem melengeti a szívünket

Mindegyik választott csempénk szép, de egyik se tökéletes.

Konklúzió

Ha berendeztük a lakást, végül minden szép és jó lesz, mert senki nem veszi észre az apró hibákat, és ez a lényeg. De attól még az igényszintünket megviseli a dolog.

Ami tetszett

 • jó lett a burkolat iránya
 • szép a csempe, és arányos méretű a lakáshoz
 • illik hozzá a választott fuga
 • egyenletesebb lett a burkolat, mint ha szintező nélkül rakták volna le (még ha nincs is mindenhol tökéletesen szintben)
 • a vízszigetelő réteg remélhetőleg meggátolja a fuga kipergését és a sóvirágzást (később beszámolok erről)

Ami nem tetszett

 • dobozonként tették le a csempét, nem mixelték, ezért néhol ismétlődik a minta
 • a csempe újonnan letéve lecsorbult több helyen
 • egyedül a csempevágóval lehetett szépen vágni
 • iszonyú sok csemperagasztót hagytak a burkolat tetején, amit mi vakarunk le, sok munkaórányi görnyedés árán

Terv a későbbi felújításokra

Hiába írnak rá mindenféle adatot a dobozra, hiába olvas utána az ember, akkor is zsákbamacska, hogy milyen lesz dolgozni a csempével.

Ha legközelebb felújítunk, elkérünk néhány darabot a kiszemelt burkolatból, ha nem adnak, akkor veszünk egy dobozzal, hogy meglássuk, mi történik vágáskor a csempével.

Lehet, hogy soha többet nem veszünk barázdált felületű, mázas csempét, mert a vágás közbeni lecsorbulás kevésbé feltűnő, ha egyetlen, sima anyagból áll a csempe.

A következő, kislakásos blogbejegyzésben az épített zuhanyzó csempézését láthatod. Az se volt egyszerű, de a végére elértük, amit akartunk. Hogy tetszik a csempe és a végeredmény? Tapasztaltál már hasonló problémát?

 

6 hozzászólás

 1. Szia, mi a Zalakerámia Canada fahatású padlólapját vettük, ott nem keletkeztek csorbulások, de a burkolónk külön felhívta a figyelmünket, hogy mázasat ne vegyünk, mert az vágáskor megsérülhet és később ha ráejtünk valamit kicsorbulhat. Ez az ő tapasztalata. Más dolgokat viszont ő is elrontott, mondjuk csemperagasztót nem kent a lap tetejére, de néhol kiáll a csempe sarka. Erre az volt a magyarázata, hogy nézzek bele a lapba a 60 cm-en mennyit görbül a lap. Nekem a lakásfelújítás sok bosszúságot okozott, miért nem igényesebbek a szakik, de abban bízom, hogy beköltözés után már csak a szép összkép marad meg és élvezni fogjuk. Üdv és további sok türelmet, Kata

  Kata
  1. Kedves Kata!

   Mi is a Canadát vettük. 🙂
   Kisebb eltéréseket megenged a szabvány. Többek közt a csempe görbülésének megengedett mértékét is meghatározták.

   Érdemes utánaolvasni a különböző szabványoknak: például az I. osztályú termék azt jelenti, hogy mintavételkor a lapok kevesebb, mint 5%-a volt hibás. Tehát akár minden 20. darab csempe a megengedettnél nagyobb mértékben lehet deformált, és ami hibátlannak számít, az se tökéletes.

   Akármilyen is a csempe, érdemes egyenként átvizsgálni minden darabot burkolás előtt, ezt csináltam a nagylakás felújításakor.

   A burkolón sok múlik: szabályos csempéből is lehet ronda, igénytelen az eredmény. Egy jó burkoló az enyhén egyenetlen csempét is gyönyörűen lerakja.

   Köszönjük, mi is hasonlóban bízunk. 🙂

 2. Nekünk is Zalakerámia fahatású csempe van a konyhában és – bár nem a lerakáskor, hanem később, a napi használat során – több helyen sérült. Az előszobába egy szintén fahatású, de spanyol csempét raktunk. Az nagyságrendekkel jobb minőségű. Pedig ott sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve a burkolat, mert télen ott építünk, javítunk, barkácsolunk. Mi soha többet nem vásárolunk a Zalakerámiától. Pedig lehetőség szerint a magyart választjuk.

  Márti
  1. Kedves Márti!

   Köszönöm az infót, jó tudni, hogy mások mit tapasztaltak. 🙂

   Mi mostanában még több helyen találtunk lepattanásokat. Nem tudtuk eldönteni, hogy csak most vettük észre, vagy újak keletkeztek. Nálatok is a lapok szélén vannak?

   A spanyol csempe is mázas és redős felületű? És melyiket mikor tették le?

   Mi a biztonság kedvéért soha többet nem akarunk semmilyen redős felületű járólapot venni, de majd meglátjuk, mi lesz legközelebb, mert eddig ahányféle csempe, annyiféle hátrányt tapasztaltunk.

   Köszönöm a hozzászólásodat! 🙂

 3. Hali!
  A Zalakerámiáról hallottam már, hogy nagyon méretpontatlan. Én 60×15- ös greeslapot raktam, lengyel gyártmány. Valamelyeset mind görbe, illetv inkább púpos. De az a szintezőkapuval és a fugával szinte eltüntethető. Nagyobb lapnál inkább 3mm vagy nagyobb fugát érdemes használni. A csempevágó nem pattintja ki a felületet, csak ha eleve hibás a lap. Nekem 50-ből egyet! A flexnél le kell fogatni a lapot asztalhoz egy deszkával, a deszka mellett kell vágni. A deszka alatt levő darab nem pattog ki. Persze nekem nem mázas a lapom, de struktúrált famintás, nem sima!
  Üdv!

  G

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük