Világítás a lakásban felújítás után

A felújítás előtti lakástervezés fontos állomása volt a villamos hálózat újragondolása. Mindent a saját, valós igényeinkre igyekeztünk alakítani. Nézd meg, milyen lett az eredmény.

Kapcsolók és konnektorok felszerelése

Amikor a parketta felújítása után be lehetett menni a lakásba, az áramosok felszerelték a kapcsolókat, a konnektorokat és a mennyezeti lámpákat.

A lakás központi kapcsolósorát egy meglévő bútorra rögzítettük, mert a pultra még sokáig kellett várni, ahogy a többi beépített bútorra is.

A beépített szekrények megléte után összesen 43 darab konnektort számoltunk össze a 28 négyzetméteres lakásban. (Ehhez jön még a 8 négyzetméteres kislakás 13 darab konnektora, ha kész lesz ennek a felújítása is.)

Soknak tűnik, de ez a mennyiség pont kellemes.

A végleges elektromos hálózat funkciói
A végleges elektromos hálózat funkciói

Ha érdekel a lakás villamos hálózatának tervezése és kivitelezése, itt megmutatok mindent, a cikk végén olvashatsz a kapcsolók-konnektorok típusáról.

A falba süllyesztett kapcsoló drágább, ezért ilyet csak a feltűnő helyekre vettünk. A szekrények mélyére megfelel a falon kívüli is.

A szekrényágyból elérhető 2 konnektor kihasználatlan, majd lecseréljük egyesre. Azt feltételeztük, hogy majd kicsi olvasólámpákat szerelünk fel, végül az ágy tetején ledsor világít.

A Vacok sarok konnektorát egyesre cseréltük, miután felújítottam az íróasztalt. Itt láthatod, milyen szolidan bújik meg az elosztó az íróasztal titkos tárolójában.

Vacókia fényforrásai

Ahogy a konnektorok száma is átlagon felüli, a lámpákat se apróztuk el: 15 lámpa világít nálunk. A fenti alaprajzon piros vonalakkal jelöltem, hogy melyik lámpát honnan kapcsoljuk.

Általános világítás

Mennyezeti lámpa

Bár minden második lakberendezéses cikk a karakteres lámpákról szól, mi egyszerű ufólámpákat választottunk. Kicsi, egylégterű és alacsony belmagasságú a lakás, és így is sok néznivalót teszünk bele, elég, ha csak néhány lámpatest követeli magának a figyelmet. Felújítás után így néztek ki:

Az egyetlen feltűnő mennyezeti világításunk a gerenda 3 szpotlámpája lett a lakás közepén. A két szélsőt együtt kapcsoljuk, ezek a pultot világítják meg, a középső pedig az étkezőasztalt.

A lámpatesttel egybeépített, nem cserélhető ledes lámpákat vettünk, hogy homogénebb legyen a mennyezeti világításunk. Ma már inkább cserélhető izzós lámpákat vennénk, mert a led színhőmérséklete fix, és mi végül hidegebb fényt szerettünk volna.

A mennyezeti lámpák mostani állapota
A mennyezeti lámpák mostani állapota

A nappali mennyezeti lámpáját rögtön visszavittük, mert kiderült, hogy mégse lehet állítani a fényerejét. Helyette egy cserélhető izzós, dimmelhető lámpát vettünk. Az előszobai és a konyhai lámpa még cserére vár, mert a többi lámpához képest csúnya, sárga fényszennyezésnek látszanak.

A fotót elnézve a fűszertartókat megigazíthattam volna, de így legalább autentikus a kép. 🙂

A középső lámpát az étkező felé irányítjuk
A középső lámpát az étkező felé irányítjuk

A fürdőszobába meg még nem is vettünk lámpát, mert visszaraktuk a legolcsóbb, áruházi lámpát, amit még az előző lakók hagytak itt. A lakás befotózása előtt intézkedünk, hogy szebbek lehessenek a képek.

A két szélsőt a középsőtől külön kapcsoljuk
A két szélsőt a középsőtől külön kapcsoljuk

Kerti lámpa

A kerti lámpát sokáig keresgéltük, mire találtunk egy olyat, ami tetszik, és a ház belső homlokzatához is illik. A Philips Mygarden Parasola a teraszajtó fölött világít, esőtől védve. Az előző lakók hagyatékát, a rácsdarabokat le kéne vágnunk valamikor.

Ilyen kerti lámpát vettünk (az előző lakók hagyatékát, a rácsdarabokat le kéne vágnunk egyszer)
Ilyen kerti lámpát vettünk

A kerti étkezőben a Feuerhand 276 viharlámpa pislákol tücsökciripelős, nyári estéken. A cinket vettük, mert ugyanazt tudja, és több ezer forinttal olcsóbb, mint a színezettek. A fenntartása költséghatékonyabb, mintha folyton gyertyát égetnénk.

Feuerhand viharlámpát vettünk a kerti étkezőbe
Feuerhand viharlámpa a kerti étkezőbe

Helyi világítás

Ledsor

Az összes ledsor Rudi érdeme, én csak segítettem, amikor kellett.

A konyhai tükrös szekrénybe és a konyhapult fölé ledsort szereltünk, amit mi raktunk össze alkatrészekből.

A konyhába is mi szereltük össze a ledsort
Mi szereltük össze a konyhai ledsort
A fürdőszobai tükrös szekrénybe ledsort építettünk
A fürdőszobai tükrös szekrénybe is ledsort építettünk

A bárszekrénybe is ledsort tettünk: ha kinyitjuk, magától bekapcsol a lámpa, ha becsukjuk, lekapcsol. Úgy is be tudjuk állítani, hogy égve maradjon. Ennek az építéséről majd külön cikk készül.

Az akvárium fölött is ledsor világít, amit Rudi úgy csinált meg, hogy a természet fényeit imitálja: reggel fokozatosan világosodik és estére sötétedik, késő este pedig a Hold helyett kék fény süt a halacskákra és a garnélákra.

Beépített lámpák

A konyhai gépeket: a páraelszívót, a sütőt, a mikrót és a hűtőt világítással felszerelve vettük, őket se hagynám ki a felsorolásból. (Utóbbi hármat és az akváriumot nem számítottam bele a 15 lámpába.)

Asztali lámpa

A két dolgozósarokban íróasztali lámpák világítanak. Én tavaly végre vettem egy Ranarp lámpát, ami passzol a Vacok sarokba. Rudi egyelőre megtartotta a régi lámpáját, ami a régi környezetébe jobban illeszkedett, mint a mostaniba. Hátha egyszer Rudi is talál magának egy lámpát, ami megfelel neki. 🙂

Vacok-zöld országot álmodtam én, ahol minden Vacok-zöld volt...*
A dolgozósarkokban asztali lámpák világítanak

Hangulatvilágítás

Szabályozható ledsor

Az előző lakásból hoztunk egy állítható színű és fényerejű, távirányítós ledsort, amit Rudi beépített a szekrényágyba. Ezt csak este kapcsoljuk be, és általában narancssárgára állítjuk, ami kellemes elalvás előtt vagy mozizáskor, és a fényerőszabályzás is hasznos, ha kicsire akarjuk venni, de azért látni is akarunk.

Szezonális világítás

Karácsonyi időszakban két égősor világít: az egyik a karácsonyfán, a másik a Vacok sarokban.

Vacókia karácsonyfája
Vacókia karácsonyfája
Így nézett ki a Vacok sarok karácsonykor
Így nézett ki a Vacok sarok karácsonykor

Gyertyafény

Napi szinten praktikusabb a led, de azért a gyertyafény az igazi. A kutya miatt is figyelünk a gyertyák elhelyezésére, és függöny sincs, amibe belekaphatna a láng. A mécsesek dedikált helye a fésülködőszekrény üveglapos teteje, karácsonyi időszakban az íróasztalom is, vacsorakor pedig az étkezőasztal.

Az izzó színhőmérséklete

Lámpavásárláskor nehéz eldönteni, melyik színhőmérséklet lesz a legjobb az adott célra, pláne, ha még hülyeségeket is mondanak a témában. Gyakori, hogy a rossz beidegződések miatt kifejtetlen féligazságokat ismételnek, és akkor döntse el a kedves vásárló, hogy mitévő legyen.

A fényerőre és az egyéb tényezőkre (például vízállóság) nem térek ki: ezeket könnyű megérteni, mert lehet tudni konkrétumokat tervezés előtt. A színhőmérséklet már trükkösebb téma.

Ilyesmiket olvastam különböző cikkekben és hallottam szaküzletben:

  • „hideg fényben a húst romlottnak fogod látni” – mégis kinek hiányzik ez az élmény?
  • „a hidegfehér fény kizárólag irodába és raktárba való” – ki szeretné, hogy az otthona olyan legyen, mint egy raktár?
  • „a melegfehér barátságos, a hidegfehér bántja a szemet” – ki akarna magának rosszat?
  • „a melegfehér fény alatt kellemesebb üldögélni, de a hidegfényben jobban látunk” – akkor most érezzük jól magunkat, vagy inkább lássunk?

Sokan a melegfehér fényt tartják a meghitt lakás alapkövének, az indoklás körülbelül annyi, hogy lakásba ez illik, és kész. Laikusként meg akár azt is lehet gondolni, hogy a Nap melegen süt, ezért jobb otthonra a sárga izzó.

Szokás kérdése, hogy milyennek érzékeljük a különböző színhőmérsékletű fényforrásokat. Amit ismerünk, ahhoz általában azért ragaszkodunk, mert megszoktuk, és nem azért, mert az a lehető legjobb opció.

Ha általános fényforrásról van szó, köszönöm, megvagyok a melegfehér világítás nélkül. Az az elvem, hogy csak azt a hagyományt követem, amit szeretnék fenntartani és/vagy látom értelmét. (Az is lehet ‘értelem’, hogy egy adott dolog követése miatt engem is elfogadnak a közösség tagjaként, de értsd jól, amit mondok.)

Természetes, hogy az ember megszokja és elfogadja a készen kapott dolgokat: fel se merül a változtatásra való igény, vagy túl sok macera és kiadás lenne. A felújítás nálunk nemcsak arról szólt, hogy levertük a régi csempét, és feltettük az újat, hanem tényleg újragondoltunk mindent, ezen belül a világítást is.

Kutattam a témában, mutatom a legjobb olvasni- és néznivalókat. Ezek után megérted, miért tetszik jobban vagy kevésbé a tükörképed különböző fényviszonyok közt, és hogy miért tűnik utólag olyan furának a legtöbb, otthon készült fénykép:

A mai technológiának köszönhetően egyre jobban tudjuk utánozni a napfényt, és szerintem ezt érdemes kihasználni. Ettől függetlenül viszont szükségünk van a tűzhöz hasonló, sárgás fényekre is, hiába költöztünk barlangból akár egy panelház nyolcadik emeletére.

Végül 4000 K körüli izzókat vettünk a nappaliba, az étkező fölötti szpotlámpákba és az íróasztali lámpámba, a hangulatvilágításhoz pedig meleg színeket használunk.

Ledsorok közül a konyhai készült el először, az még melegfehér, mert a boltban azt mondták, hogy különben romlottnak látnám a húst. A fürdőbe már hidegfehéret vettünk.

A minibár ledsora inkább hangulatvilágítás, oda direkt vettünk melegfehéret, mert az jobban illik az olajozott tölgyfa színéhez.

Konklúzió

Kapcsoló, konnektor

Könnyű hozzászokni a normál magasságnál alacsonyabbra tett kapcsolókhoz. Rudi ezt az ötletet az egyik korábbi munkahelyéről vette. Hátránya, hogy a vendégek soha nem találják meg.

A több helyről való lámpakapcsolást jól kitaláltuk, mindegyiket szoktuk használni. Annak is örülök, hogy külön kapcsolható a fürdőszobában a mennyezeti lámpa és az elszívó.

Praktikus, hogy mindenhová tettünk konnektort.

Lámpa, izzó

Tetszik, hogy az egész lakás minden zuga fényárban úszhat, ha azt akarjuk.

Az izzóval egybeépített led lámpa előnye, hogy a lámpabura homogénebb, mintha látszana mögüle az izzó, viszont mi másmilyet szerettünk volna, ezért ki kellett cserélnünk. Ha az egyik lámpa színhőmérsékletét megváltoztatod, az rántja magával az összes többit, tehát a szépérzék kedvéért ki kell őket is cserélni, ha egyszerre látszanak.

A nappali mennyezeti lámpája fényerőszabályozós, amit ritkán használunk, mert hangulatvilágításnak túl fényes a legkisebb álláson is: mindent látunk, csak rosszul, mint szürkületben. Ráadásul zúg is ez a lámpa. Legközelebb kihagyjuk a dimmert úgy, ahogy van.

Ha már a beköltözés állapotait összeszedtem, meg akartam mutatni, milyen lett a világításunk, de a következő bejegyzésben visszatérek ahhoz az időszakhoz, amikor még konyha nélkül éltünk, és igyekeztünk ezt megváltoztatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük