Vakolás és glettelés

Ebben a bejegyzésben a 8 négyzetméteres kislakás falainak vakolásáról és gletteléséről olvashatsz. A nappali fala szárító vakolatot kapott, hogy elkerüljük a falak penészesedését. A glettelés még folyamatban, megmutatom, ami eddig elkészült.

Vakolás – 4. rész – szárító vakolat felhordása a nappaliban

Ez a vakolásos miniszéria utolsó része, végre egyre inkább lakásformát ölt ez a kis helyiség.

Jelen cikk készülésekor épp burkolják a padlót, és furcsa visszanézni ezeket a csúf, vakolós képeket. Ha szeretnéd nyomon követni, mi történik Vacókiában, megteheted a Facebookon, az Instagramon, a Twitteren és a Google+ oldalán.

Bontás után a nappaliban mindenhol Aquabau szárító vakolatot kaptak a falak. Erre egy vékony réteg Weber kézi alapvakolatot kentek, mert ezt a finomszemcsés anyagot szebben lehet simítani, mint az előzőt.

Korábban már írtam arról, hogy miért döntöttünk a szárító vakolat felhordása mellett. Röviden: azt várjuk a lélegző vakolattól, hogy kiengedi a talajból a falba szivárgó nedvességet. Némi idő távlatából beszámolok majd, hogy mi újság az áteresztő vakolattal.

A kislakás vakolásának előzményeiről itt olvashatsz:

Glettelés

A falak állapota még most se végleges, amikor ezt írom: helyenként már szép, helyenként viszont még javításra szorul. Az első réteg falfesték megmutatja a fal egyenetlenségeit, ezt én is tapasztaltam a bútorfestések kapcsán, miután felkentem az alapozóréteget.

Ha mindenhol kész a glettelés, akkor jön a fali mélyalapozó. A falakat pedig mi magunk fogjuk festeni, mészfestékkel.

A kislakás munkálatai közben találjuk ki a részleteket, hogy mi hogyan nézne ki jól, mit érdemes megvalósítani.

Amikor a nagylakást újítottuk fel, gipszkartonozták az ablakot és az ajtót, a szélekre fém élvédők kerültek gletteléskor. A kislakás glettelésekor ez a fém élvédő-dolog akkor jutott eszünkbe, amikor már ott tartott a glettelés, hogy nehéz lett volna őket beépíteni. Néhány élvédőt vettünk, aztán vissza is vittük őket a boltba.

A kivitelezőnk nem szereti a gipszkartonos megoldást, mert tartósabbnak gondolja, ha téglával és vakolóanyaggal alakítják vissza a nyílászárókat. A gipszkarton könnyebben behorpad, és vizesedő falakra amúgy se lenne jó megoldás.

Szerinte az élvédő sérülés esetén elhajlik, az egészet ki kell szedni, és bonyolultabb javítani, mintha a hiányzó vakolatdarabot kell pótolni. Azt mondta, hogy a falak élei külső sarokélvédő alatt vannak a legnagyobb biztonságban, de az szerintünk ronda.

Úgy döntöttünk, hogy a nyílászárók környékén sima, téglás-vakolatos élek lesznek, az üvegtégla melletti falszakaszt pedig csempeélvédők határolják.

Nekünk nem az élvédő volt fontos, hanem hogy egyenesek legyenek az élek, és ezt könnyebb elérni az élvédőkkel.

Egyik lakásban így, a másikban úgy, meglátjuk, melyik milyen lesz.

Jelenleg ennyi képet tudok mutatni a glettelésről, mert még folyamatban van. Ha kész lesz, mutatom az eredményt.

Tehát kész a vakolás, félig-meddig a glettelés, ezzel párhuzamosan elkezdődött a burkolás. A kislakásos cikksorozat következő részében a fürdőszobai fal csempézését mutatom meg.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük