Falicsempe felrakása

A 8 négyzetméteres kislakás átalakítási tervéről januárban írtam. Úgy volt, hogy a felújítás tavaszra elkészül. Most július van, és még mindig nincs kész. De azért halad, és már tényleg nincs sok hátra. Ha hónapok óta ezt mondjuk, talán egyszer igazunk lesz. Ebben a bejegyzésben megmutatom a fehér csempe felrakását.

Csempeválasztás és megrendelés

Tervezéskor az első dizájnbeli elképzelésünk az volt, hogy minél kevesebbféle burkolat legyen. Felújítás előtt ötféle burkolatot és kétféle díszcsíkot számoltunk össze a 8 négyzetméteres helyiségben. Ezeket az állapotokat itt láthatod.

A padlóra fahatású csempét vettünk, emellé a lehető legegyszerűbb burkolatot választottuk: fehér falra fehér csempét. A Zalakerámia Carnevalt a Stavmat webáruházában vettük, ott kaptuk meg a legjobb áron.

A 20×20 centis, 7 mm vastag, fehér csempéből bruttó 1702 forintba került egy négyzetméter. 10 négyzetmétert vettünk, ezt a mennyiséget egy körben haza tudtuk vinni kocsival.

Csemperendelés előtt olvasd el az alábbi cikkrészleteket, hogy zökkenőmentes legyen a beszerzés:

Élvédők vásárlása

Otthon kiszámoltuk, hogy hány méter vágás nélküli részre lesz szükségünk, és ennek alapján vettük meg a boltban kapható 250 centi hosszú élvédőket.

Vittük magunkkal a kis tervezőfüzetünket, hogy minimális fölösleget vásároljunk, és csak ott legyen elvágva az élvédő, ahol muszáj. A hátizsákunkban ott lapult egy 20×20-as fehér csempe és a padlóburkolatból egy törött darabka.

Az a biztos, ha össze tudjuk nézni és próbálni a dolgokat, így elkerüljük a fölösleges vásárlásból fakadó macerát.

A barkácsáruházakban kiírják, hogy az egyes profilok milyen vastag burkolathoz valóak, és ábrákkal is szemléltetik, hogy melyik elem mire való, hogyan kell beépíteni.

A 6 millis fehér csempéhez megfelelő vastagságú fehér, lekerekített műanyag élvédőket vettünk. A 8 millis padlóburkolathoz szintén lekerekített, ezüst színű, alu profilt vettünk, azt majd akkor mutatom, amikor a padlóburkolást.

A fürdőszobai fal csempézése

Csempézés előtt felrajzoltuk a falra a terveket. Az épített zuhanyzóban ér a legtovább a csempe, máshol csak addig, ameddig szükséges.

A fehér csempék fugamagasságát az üvegtéglasorhoz igazítottuk: az üvegtégla és a csempe is 20 centis a fugatávolsággal együtt, csak az üvegtéglák egy kicsit kisebbek, és vastagabbak a fugavonalai.

A fugavonalak miatt fix helyre kellett kerülnie minden sornak. Méregetés után a burkoló felragasztott néhány sor csempét az üvegtéglás falra, és aztán együtt emeltük feljebb néhány centivel az összes csempét, hogy jó helyen legyenek.

A padlónál azért maradt ki valamennyi fehér csempe, mert oda egy vágott sort terveztünk, és csak a padló és a küszöb burkolása után derül ki, hogy mekkora csempedarabok férnek oda.

A fürdőben ~2 méterig szerettünk volna burkolni, máshol elég volt 125 centiig.

A bojler alatti kiállások miatt ki kellett vágni a csempéket, pont a csempesor tetején, emiatt oda még egy sort terveztünk, 145 centiig.

A törülközőszárítót az ajtónyílással szemközti falra szereljük majd fel, a csempesor fölé. Így néhány centivel kevésbé lóg ki, mintha a csempesorra kerülne. Odamértük a szárítót burkolás előtt, és minél alacsonyabb a csempézés, annál könnyebb lesz felakasztani a fölső törülközőt.

Csempézéskor azt mondtam, legyen inkább a mosdó falán is plusz egy sor, mert attól tartottam, hogy összefröcskölik a falat, ha végül a csempétől jóval feljebb kezdődik a felsőszekrény.

Ezt a pár darabot később le kellett szedetnünk, különben a hozzám hasonló, 160 centis minyonok csak a homlokukat látnák a tükörben.

Örültem, hogy egyre kevesebb kék kandikál ki a csempe alól.

A süllyesztett polcok csempézése

A fürdőszobai fal építése kapcsán írtam a falba süllyesztett polcok ötletéről, és mutattam képeket is a ficakról. Egy 8 négyzetméteres minilakásban még egy ekkora részt is érdemes kihasználni.

3 darab negatív polcon elfér minden, amire zuhanyzás közben szükség lehet (Joey örülne).

A szélesség és a mélység adott volt, miután megterveztük a falakat. A polcok magasságát ~25 centisre terveztük, hogy akár a legnagyobb tusfürdő is elférjen rajtuk. Egy kicsit kifele lejtenek, hogy a fröccsenő víz le tudjon róluk csurogni.

Ha kíváncsi vagy a csempézés előtti történésekre, a vízszigetelést itt láthatod, és az üvegtéglasor beépítését is megnézheted.

A burkoló úgy, ahogy volt, lecsempézte a ferde felületeket, ahelyett, hogy kihozta volna egyenesbe a polcokat vagy legalább jelezte volna, hogy valami gond van. Amelyik szemlátomást is ferde volt, azt utólag javították, de attól még maradtak bent ferdén vágott csempék, és egy helyen lecsorbult a csempe, amit összességében már nem volt érdemes kiszedni, mert még több csempe megsérült volna.

És az ilyen javításokat este kékezhettem újra, hogy ott is legyen vízszigetelés.

A felső polc frontján végigmegy egy csík fuga. Ha okosabban terveztük volna meg a polcok szintjeit, egy kicsit szebb lenne ez a rész. Azt már rég tudtuk, hogy az üvegtégák fugavonalához igazítjuk majd a csempéket is. Ha néhány centivel lejjebb építjük a polcokat, akkor szép, vonaltalan polcaink lehettek volna.

A fürdőszobai csempe fugázása

Aznap, amikor fugázták a csempét, áramszünet volt a házban. Kérdeztem a munkást, tud-e így dolgozni. Azt mondta, tud.

A fürdőszobai fal csempézése, hogy úgy mondjam, nem lett tökéletes. Erre még rájön az, hogy lámpafény nélkül fugázták a csempét, amit aztán nem mostak le rendesen.

Jelenleg még nincs mindenhol befejezve a falicsempe fugázása, és kétségeim vannak, hogy a május vége óta odaszáradt, fölösleges fugát milyen hatásfokkal tudják majd lekaparni (és közben mennyire maradnak épen a csempék).

Azt mondták, javítják a hibákat. A csempék szintbeli egyenetlenségeit csak fugázás után láttuk, és azt is leginkább azért, mert a fugázás egyelőre hanyag és befejezetlen. Reméljük, valamivel szebb lesz a végén. Majd beszámolok a történésekről és a végeredményről.

A teakonyha csempézése

A konyhában is felrajzoltuk a terveket: a pult és a felsőszekrény közötti szakaszra szeretnénk csempesort.

Amikor eldöntöttük, hogy ide is a fürdőszoba fehér csempéjét rakjuk, rendeltünk belőle még 3 dobozzal, ugyanonnan.

A csempét a kivitelezőnk tette fel, és ékes lapszintező rendszert használt. (Nem biztos, hogy pont azt, amit linkeltem, de valami olyasmit.)

Itt láthatsz egy videót a burkolatszintezésről. Ez a burkolási technológia arra való, hogy egy síkba és egymástól azonos távolságra kerüljenek a csempék.

A feketék a lapszintező ékek, a fehérek a lapszintező talpak. Az ékeket a csemperagasztó száradása után ki lehet venni, és újra fel lehet használni.

A lapszintező talpak a csemperagasztó száradása közben is helyben tartják a burkolatot. Ha megszáradt a ragasztó, akkor ki kell ütni a pöcköket: ekkor a felső rész leszakad, a bent maradó részt majd betemeti a fuga.

Sok tanakodás után arra jutottunk, hogy a teakonyha és a fürdő közti, kis falat is burkoljuk, amin a kapcsoló lesz. Így megóvjuk ezt a részt a sérülésektől, és a szemnek kellemesebb lesz, hogy szimmetrikusan végigfut két csempeélvédő, ahelyett, hogy csak jobb oldalt futna.

Szép lett a teakonyha csempézése, minden szabályos, olyan, amilyennek lennie kell.

A konyhai csempe fugázása

Mindkét burkolathoz Mapei Keracolor Flexfugát vettünk. A fehér csempéhez meglepő módon fehér fugát választottunk.

Mivel síkba kerültek a teakonyha csempéi, könnyen és szépen lehetett őket fugázni.

A képeken látszik, hogy a bal oldali élvédőre közel egy centi vastag glettet kellett ráhúzni a csempesor alatt és fölött, hogy eltűnjön az élvédő alja, aminek a tetejére általában csempe kerül.

A glettelést majd a felújítás végén javítgatják, még nem túl szép ez a rész se, de ez már apróságnak számít az eddigi munkálatokhoz képest.

Konklúzió

Ami pozitív

  • az ékes lapszintező rendszer jó cucc
  • tetszik a négyzetes, fehér csempe: egyszerű és arányos egy ilyen kicsi helyiségbe
  • praktikusak lesznek a negatív polcok a zuhanyzóban
  • szép lett az üvegtégla és a csempe fugavonalának a találkozása
  • jól néz ki a fürdőszobai kapcsoló falán mindkét oldalt végigfutó élvédőzés: megérte a csempékkel egy szintbe hozni a bal oldali fal síkját

Ami negatív

  • a felső süllyesztett polc szebb lenne fugavonal nélkül: tervezés során erre figyelhettünk volna
  • soha ne engedjünk valakit félvakon fugázni, akkor se, ha azt mondja, lát a sötétben
  • tisztáznunk kellett volna a burkolóval, hogy látszó élek esetén mindig csempevágót használjon, és ne utólag flexelgesse a már felragasztott csempéket
  • mondhattam volna a burkolónak, hogy szabálytalan felület csempézése előtt jelezze a problémát ahelyett, hogy ahogy van, ráburkol
Jelenleg így néznek ki a függőleges felületeink. A glettelés és a fugázás hibáit még befejezik és kijavítgatják. A hátra levő munkálatokat is ugyanúgy dokumentálom, mint az eddigieket. Szívesen megmutatnám az elkészült fürdőt, de még nincs kész. Ha érdekel a jövőkép, nézd meg, miket vettünk a fürdőszobába. A következő kislakásos cikkben a padlószint kiegyenlítését és vízszigetelését láthatod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük