Hatszögletű járólap lerakása

Ebben a bejegyzésben végigkövetheted, hogyan került a hexacsempe a padlóra. Felújításkor meghagytuk a parkettát, a lakás többi részét egyféle csempe három különböző árnyalatával burkoltuk. Megmutatom a fugázást, a lábazat és a lépcsőfok építését is.

A burkolatkiválasztás folyamata

Arról nem volt konkrét elképzelésünk, hogy milyen csempét szeretnénk, úgyhogy neten inspirálódtunk. Könnyen lázba hozhatják az embert a szebbnél szebb burkolatok, főleg, amikor még minden csúnya az építési területen.

Érdemes megfontolni a döntést: lehet, hogy egy (vagy két) emberöltő múlva lesz legközelebb lehetőség új csempét választani. Miközben szép képeket nézegetsz, ráérzel, hogy nagyjából milyen burkolat lenne ideális abba az atmoszférába, amit többé-kevésbé kigondoltál.

Az is fontos szempont lehet, hogy mennyire szeretnéd a figyelmet a padlóra irányítani. Mi közepesen feltűnő burkolatot kerestünk, és a választott csempe mellett a kisebb tárgyak is tudnak érvényesülni a lakásban. A konyhai falon, fehér bútorok között pedig nem zavaróan valamilyen, de mégse unalmas a háromszínű hexa.

Vásárlás előtt nem árt tisztában lenni a különböző típusú burkolatok jellemzőivel. Ebben a cikkben rengeteg hasznos technikai információt leírtak ezzel kapcsolatban. Az előző lakás folyosói járólapja néhány helyen lecsorbult és berepedt. Kicsit elvette a kedvünket a lakás tisztántartásától, hogy mindig ott sötétlettek a foltok takarítás után is. Az első lakásfelújításkor nem akartunk spórolni a burkolat minőségén, hogy sokáig épségben maradjon a csempe.

Az épített zuhanyzó miatt matt, kicsit érdes felületet szerettünk volna, hogy ne vágódjunk hanyatt. Nem akartunk se túl nagy, se túl kicsi csempét, hogy a 28 négyzetméteres lakás padlóján és a konyhai falon is arányosan mutasson.

Nagyjából ennyi tudással felvértezve bejártuk a boltokat, hogy meglássuk, mit kínálnak. Megtetszett a hatszögforma, úgyhogy a kutakodás vége felé már csak ilyesmiket néztünk.

A fürdőszobacsempézésről szóló bejegyzésben részleteztem, hogy hol, milyen fajta csempéket vettünk és ezeket milyen módon szállítottuk haza. Táblázatot készítettünk, ami segíthet eligazodni a rendelési mennyiségben-árban: hasznos lehet, ha épp csemperendelés előtt állsz.

Régi burkolatok és látványterv

Amikor beköltöztünk a lakásba, háromféle padlóburkolat volt: ezen a képen látszik. A beköltözéskor több fotón is megörökítettem a régi, konyhai parkettát és az előző csempét. Ezeknek a bontását itt tudod megnézni.

Mivel a térelválasztó falakat lebontottuk, adta magát, hogy minimalizáljuk a különböző burkolatokat. Az alábbi, floorplanneren készített alaprajzon neonzölddel jelöltem a bontandó falakat. A parketta szélétől kezdve mindenhova ugyanazt a padlóburkolatot terveztük.

 

A bontandó falak és a tervezett hexacsempe burkolat
A bontandó falak és a tervezett hexacsempe burkolat

Mindig mindent odapróbáltunk vagy modelleztünk a megvalósítás előtt, hogy biztosak lehessünk benne: az a legjobb megoldás, amit választunk.

Léteznek látványtervező szoftverek, csak nem hexacsempére, úgyhogy Rudi írt egy hexa randomgenerátort, mert meg akartuk nézni a szabálytalan letevési lehetőségeket is. Végül szabályosan tettük le, mert nem rajzolódott volna ki az egyedi mintázat ~12 négyzetméteren, ráadásul úgy, hogy egy részét elfedik a beépített bútorok.

A fizikai pakolászás ahhoz kellett, hogy élőben is lássuk, melyik irányba legyen letéve és honnan kezdődjön a csempe, hogy a lehető legkevesebb helyen kelljen csempét vágni.

A csempepróba nem volt túl kellemes, egyrészt, mert egy négyzetméternyi burkolat majdnem húsz kiló cipelését jelentette, másrészt, mert az építkezés pora két hexacsempe között rosszabb zajt okozott, mint amit a táblán csikorgó körmök.

A burkolás folyamata

Azt szerettük volna megvalósítani, hogy a leginkább látszó részen, a lakás közepén tűnjenek párhuzamosnak a dolgok. A parketta menti szegélyt akkorára vágták, hogy később ne látszódjon ki a burkolatváltó profil alól.

Fontos volt továbbá, hogy az alaprajzon látható tölgyfapult még a hidegburkolaton érjen véget, a szorosan mellette levő étkezőasztal lábai pedig már a parkettára kerüljenek.

A (jelenleg felújításra váró) szecessziós fésülködőszekrényem lábai is szerencsére a parkettán állnak, a mellette levő kutyaágyat pedig már a kőre tudtuk tenni.

Először láttam csempézést, úgyhogy kattogtattam, mint turista a Parlament előtt.

Letevéskor derült ki, hogy a legvilágosabb csempék egy icipicit nagyobbak a többinél, ezért nem segített a fugakereszt a szabályos távolságok megtartásában.

A fürdőszoba és a visszacsapószelep burkolása

Azért fontos a visszacsapó, mert, bár napfényes és közvetlen kertkapcsolatos a lakás, az utca felől mégiscsak alagsorinak számít. A mi csatornánk lejjebb van, mint az utcaszint, és egy ritka nagy áradáskor feljöhet az esővíz. Amióta áll a ház, kétszer történt ilyen, a második özönvíz a beköltözés nyarán csapott le ránk.

Az épített zuhanyzóba is ugyanezt a hexacsempét tettük. A fürdőszoba és a visszacsapószelep burkolásáról már írtam egy bejegyzést, a zuhanylefolyóka beépítését pedig itt láthatod.

Az alábbi képek közül a harmadik adja vissza leginkább a csempék színét, az első kettő még akkor készült, amikor nem volt rendes fényforrás a lakásban.

Lábazat készítése

A lábazatot mindenhol 60×60-as csempéből vágattuk, ami ugyanolyan volt, mint a világos hexa, csak más alakú. Korábban részleteztem, hogy miért ezt választottuk a hexák helyett, illetve a hexákhoz kapható lábazatnak való csempe helyett.

A bejárati ajtó parkettához közeli részéről le kellett szednünk a lábazatot, mert útban volt a beépített szekrénynek. A lábazat készítésekor viszont még nem terveltük ki, hogy milyen legyen a szekrénysor. A mai napig lábazat nélkül élünk, most készül a kislakás, úgyhogy csempevágáskor kérünk plusz egy-két vágást ide is.

Azt se tudtuk még ekkor, hogy hogyan fogjuk megoldani a fürdőszobai ajtófélfát. A küszöb mentén kivágtak egy-egy kis téglalapot, hogy az ajtófélfa tudjon majd hova kapaszkodni. Az elkészült küszöbről már mutattam néhány fotót.

Volt, ahol homorú falszakaszra kellett rátenni az egyenes csempét. Glettelés és falfestés után nem nagyon látszik a turpisság, főleg, mivel eltakarja Samu kutyaágya, de itt a képen még szembetűnő.

A blogon témánként mutatom meg a felújítást, nem időrendben, mert párhuzamosan történtek a dolgok. Amikor készen volt a fugázás, lepapírozták a padlót, hogy a többi munkafolyamat (lábazat, falicsempe, glettelés, falfestés) ne koszolja össze a vadi új járólapot.

A kerti lépcső burkolása

A lakás a kert szintje fölött van egy lépcsőfokkal. Lépcső nem volt, úgyhogy építeni kellett egyet. Ajtó se volt, a nyílászárók cseréjekor csináltuk meg, hogy közvetlen kertkapcsolat legyen.

Ebben a bejegyzésben láthatod, ahogy a konyhai ablakból teraszajtó lesz. Itt meg azt láthatod, ahogy Samu kutya nemigen sopánkodik a logisztikai problémán, hanem fogja magát, és kiugrik az ablakon.

A lépcsőt betonból öntötték, és a lábazathoz is használt csempével burkolták, amihez ezüstszínű élvédőt választottunk.

A parketta és a járólap közti szintkülönbség

A parketta szintje adott volt, ennél 16 milliméterrel került magasabbra a járólap, ezért szintkülönbség-kiegyenlítő burkolatváltót kerestünk.

Ilyesmit vettünk, csak ezüst színben, hogy a hidegburkolathoz illő legyen.  Ezt hónapokkal később, beköltözés után szereztük be, sokat kellett érte mászkálni, mert nem volt sehol a kellő szélességben.

A 47 mm széles, alumíniumból készült profilból kettőt vettünk: egy 270 centiset és egy 180 centiset, így kijött a 4 méter, a maradékot levágtuk. A kettő együtt 8400 forintba került. A toldást az étkező mögé terveztük, így nem feltűnő.

Az ehhez hasonló munkálatokat mind a beköltözés után csináltuk apránként, ezekről is beszámolok majd a felújításos cikksorozat után.

A végeredmény

Középszürke fugával fejezték be a csempézést, ami vizuálisan összerántotta az eddig hézagos burkolatot. Jól nézett ki ekkora felületen a járólap, kicsit sajnáltuk, hogy ennek egy jelentős részét majd eltakarjuk a térelválasztó bútorokkal, de ez a tervezett funkciók miatt elkerülhetetlen volt.

Konklúzió

Tetszik, szeretjük, azt a hatást hozta a lakásba ez a burkolat, amit vártunk tőle. Ár/érték arányban hosszú távon is jó választás volt.

Rudi aggódott, hogy túl érdes lesz a bőrnek, ahogy mezítláb zuhanyzunk rajta, de nem így lett. Felmosni viszont nehezebb, mint egy mázas kerámialapot.

A hexákat egy nagyobb csempelapból vágták ki, emiatt nem milliméterre ugyanakkorák. Ez a kis szabálytalanság a lakás letöbb részén nem vészes, csak kicsit ratatázik rajta a porszívófej, de az épített zuhanyzóban egy kevéske víz megáll a lefolyóka mellett. Bár lehet, hogy ebben a lefolyókaválasztás és/vagy a kivitelezés módja is közrejátszik. Más szakember is azt mondta, hogy nehéz beépíteni hosszúkás lefolyót.

Két év használat után talán egy kicsit kevésbé érdes a kő, mint az elején volt. A minőségét tekintve úgy tűnik, még sokáig kifogástalan állapotban marad. Ami a legjobb, hogy még mindig tetszik, ahogy kinéz, és nem látszik meg rajta minden apró kosz, mert minden darab természetes mintázata egy kicsit különböző.

Hogy tetszik az új padlóburkolatunk? Ha kérdeznél valamit, írj!
A felújításról szóló cikksorozat következő részében a nyílászárók visszaburkolását, a glettelést és a falfestést mutatom meg.

 

2 hozzászólás

 1. Nagyon tetszik a padló amit megálmodtatok a lakásba. Elképesztően szép, és nem volt kis meló megtervezni, de teljes mértékben megérte a bele fektetett pénzt és energiát. Nagyon klassz lett. És köszi, hogy létrehoztad ezt a blogot, nagyon tetszik ahogy megörökítesz minden ilyen fázist, így az olvasóid tudnak profitálni belőle.
  Illetve: kicsit nosztalgiázom milyen volt amikor anyuék nulláról építették fel a házunkat és álmodtak meg mindent az utolsó részletig. Kívánom, hogy legyen sok örömetek a lakásban, és egészségben használjátok.

  1. Kedves Orsolya!

   Köszönjük, örülünk, ha tetszik. Igyekszem úgy bemutatni a dolgokat, hogy minél informatívabb legyen azoknak, akik szintén előzetes tudás nélkül vágnának bele a lakásfelújításba, hogy tudják, mire számítsanak.

   Azért egy házat biztos nagyobb munka felépíteni a nulláról, mint egy kicsi lakást átalakítani. Kíváncsi vagyok, mennyi mindent kellett átgondolniuk hozzá. Jó érzés lehetett olyan helyen felnőni, amit a szülők teremtettek meg a családnak.

   Köszönjük, azon leszünk! 🙂 Másképp viszonyul az ember ahhoz, ami eleve adott, mint aminek minden négyzetcentiméterét ő maga tervezte és valósította meg.

   Bea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük