Glettelés és falfestés folyamata

Ez a felújítás utolsó előtti fázisa, tehát nem soká már a berendezkedést olvashatod a blogon. Ebben a bejegyzésben a 28 négyzetméteres lakás glettelését, a falfestést és a nyílászárók burkolását mutatom meg, ahogy egyre inkább lakásra kezd hasonlítani az építési terület.

Nyílászárók burkolása

A nyílászárókat még az összes többi munkálat előtt kicseréltettük, úgyhogy ezeket vissza is kellett burkolni. Ebben a bejegyzésben láthatod a nyílászárók cseréjét, ahogy beszerelik a tolóablakot és ahogy a konyhai ablak helyére teraszajtó kerül.

A burkoláshoz gipszkartont használtak, így az ablaknyílás szélesebb tudott lenni, mintha Ytonggal/Porfixszel burkolták volna, mert a gipszkarton sokkal vékonyabb, mint a tégla.

Ha látni szeretnéd, téglával hogyan csinálják, kövesd Vacókiát, mert a 8 négyzetméteres kislakásban Porfix tégladarabokkal burkolják az ablakot, és a soron következő, kislakásos cikkben ezt is megmutatom.

A nyílászárók burkolásakor még nem tudtuk, melyik oldalról fogjuk nyitogatni a tolóablakot. Az ablak elé végül egy komódot tettünk, ez az alaprajzon látszik, és mindig balról, a Vacok sarokból toljuk el az ablakot.

bonanza dolgozósarkomat már bemutattam a blogon. A felújítás után a beköltözős időszakról írok, és utána végre láthatod majd az egész lakást, miután befotóztunk minden zugot. 🙂

A falfesték színe

Eddig a pontig nehéz volt elképzelni, hogy ebből a koszos, csúnya helyiségből egyszer lakás, sőt otthon válik. Ahogy világosodtak a falak, a fényes nappaliba már könnyebb volt beleképzelni a dolgokat.

Magától értetődő volt, hogy fehér falakat szeretnénk, hogy minél tágasabbnak tűnjön a 28 négyzetméteres lakás. Ha érdekel, mi mindent gondoltunk végig ezzel kapcsolatban a fal színén kívül, ebben a bejegyzésben elolvashatod.

Eredetileg mindenhol tapéta volt a lakásban, amit mi ketten szedegettünk le Rudival, mert utáltuk és mert látni akartuk, mi a helyzet a vizesedéssel. A fűrészporos tapéta ezen és ezen a képen látszik legjobban. A mintás tapéta pedig a Rudi sarokban.

Az alábbi képeken csak azt mutatom meg, hogy mindent dokumentáltunk, mert a színeket nem adja vissza egyik se. Olyan koszos volt a munkások legyezőjének első pár oldala, hogy inkább egy festékboltban választottuk ki az esélyes színeket.

Megvettünk 3 különböző, kis adag festéket, felkentük a falra, több helyre is, és nézegettük őket egy napig, különböző fényviszonyok közt.

Dulux Trade palette 10bb 83/014 off white lett a befutó. Azért ezt választottuk, mert egy csomó fehér berendezés törtfehér, és gondoltuk, jobb, ha a fal lesz kicsit tompább, mintha mondjuk a bútorok tűnnének világosszürkének.

Ha festesz, érdemes feljegyezni a kódot, hogy később meglegyen.

Fürdőszoba és előszoba

Az egész fürdőszobát újraterveztük, mert korábban egy ennél is kisebb, szükségmegoldásos fürdő volt csak a lakásban. Az új fal felületét legalább nem kellett kihámoznunk a fűrészporos tapéta alól, csak rá kellett glettelni, aztán kezdődhetett is a falfestés.

A képeken látszik, hogy az eredeti sarkok ívesek, az újonnan betett falak pedig megközelítőleg derékszöget zárnak be: fölösleges macera lett volna sarkosra vésegetni a falat.

Szokatlanul kicsi, mégis praktikus fürdőszobát építettünk, hogy a lakás többi része nagyobb lehessen.

A másfél négyzetméteres, ablaktalan helyiség a világos burkolatnak és egy hatalmas tükörnek köszönhetően nagyobbnak érződik. Ezt a tükrös szekrényt mi építettük fagerendából, a későbbiekben részletesen megmutatom a folyamatot.

Ha a fürdőszoba csempézésére és a szaniterekre vagy kíváncsi, katt IDE.

Nappali és konyha

Az első néhány képen látszik a gerenda, amit jobb híján hívunk így: valójában az alatt folytatódott a térelválasztó fal, amit lebontottunk, és ez maradt belőle, mert egy szennyvízcső fut benne.

A gerenda jót tesz a térérzetnek, mert azzal, hogy ez a plafonnál lejjebb van, a normál belmagasság egy kicsit magasabbnak tűnik.

A lakásnak ezt az adottságát többszörösen kihasználjuk: szpotlámpákat, vetítővászont és hangfalakat szereltünk fel rá: így néz ki az étkező-moziszoba.

Alaposan meg kellett csiszolgatni a falfelületeket, mert korábban mindenhol tapéta fedte a falat. Különösen a lámpák környékén fontos a gondos csiszolás, mert a fényforrások jobban kihozzák az egyenetlenségeket.

A csiszolás porától fólia védte a lakás közepére összetolt holminkat. 7 hétig tartott a felújítás, addig a 8 négyzetméteres kislakásban éltünk, és csak a legszükségesebbeket vittük át magunkkal. A nagyobb bútorok itt maradtak, köztük a Vacok sarok bonanza bútorai, amiket később felújítottam.

A későbbiekben a falak felét eltakarjuk, de fehér bútorokkal, így szinte olyan lesz, mintha ott se lennének. A padlóburkolat egy részét is bútorok takarják majd. Ha érdekel, hogyan tették le a hexacsempét, itt láthatod.

A fűtéscsövek festése

A falak után átfestették a plafon alatt végigfutó fűtéscsöveket is. Rájuk fért már.

A régi réteg maradt, arra húzták az újat. Ha jól tudom, fehér magasfényű zománcfestéket használtak.

Akkor még nem sejtettem, hogy később én is zománccal fogom befesteni a bonanza bútoraimat.

Konklúzió

Burkolás

Gipszkartonnal burkolták a nyílászárókat, ami sérülékenyebb, mintha Ytong vagy Porfix téglával csinálták volna, tehát, ha ezt a verziót használod, légy óvatos például pakolás közben. A gipszkarton előnye viszont, hogy vékonyabb anyagú, ezért nagyobb nyílást lehet vele elérni.

Glettelés

Évtizedek óta tapétával fedték el a falakat, ezért bizonytalanok voltunk, hogy mennyire lesz egységes a végső felület. Elégedettek vagyunk a munkával: a fényforrások környékén is elég sima lett a fal.

Festés

A festéket precízen vitték fel: mindenhova került, ahova kellett, és nem csöpögtették el. A csöveket is hibátlanul újrafestették.

A választott festékszínnel elégedettek vagyunk.

A későbbiek – vizesedés

Felmerült bennünk, hogy jó lenne az alsó fél-egy méteren leverni a vakolatot, és szárító vakolatot és áteresztő festéket tenni rá.

Tudtuk, hogy idővel itt-ott vizesedik a fal valamelyest, aggódtunk is miatta. A felújítás vezetője megnézte a falakat. Akkor épp szárazak voltak, mivel lenyúztuk róla a tapétát.

Hagytuk magunkat meggyőzni, még ha szájhúzva is, és végül a régi vakolatréteget mindenhol meghagyták. Fix keretet beszéltünk meg a felújításra: ez lett a mellékhatása.

A régi vakolat fölé áteresztő, diszperziós falfestéket kentek, ennek ellenére ez a problematikus helyeken magával húzta a vakolatot. Rosszabb esetben, például szekrény mögött meg bepenészedett. Majd mutatok képeket.

Addig is, ezzel kapcsolatban azt tanácsolom, ha tudsz bármilyen fennálló-lappangó vizesedési problémáról, mindent kövess el, hogy minimalizáld az esetleges bonyodalmakat az életedben.

Hosszú távon nem spórolsz, ha később azzal töltheted az idődet, hogy kirámolod a szekrényt, kiszeded a hátlapot, levered a vakolatot, és megpróbálod menteni, ami menthető. Inkább fizesd ki az extra alapanyagot és munkadíjat.

A következő, nagylakásról szóló bejegyzés a parkettacsiszolásról szól majd. Nemsoká pedig a kislakás jelenlegi állapotát mutatom be – heteken belül kész lesz a felújítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük