A Vacok sarok bútorai

Az előző lakásban egy hosszú asztalt használtunk ketten, ahol fejenként 90 cm széles asztallapból gazdálkodhattunk. Az új lakásba mindenképp szerettem volna egy külön asztalt, illetve inkább egy egész sarkot berendezni, ami csak az enyém. A Vacok sarkot bonanza bútorok népesítik be.

A bonanza bútorok

Szép alakú, praktikus és szerethető bútorokat szerettem volna és azt, hogy ezek ne kerüljenek rengeteg pénzbe.

Hosszas online-offline kutakodás után megtaláltam az én generációmnak ismeretlen, retró bonanza bútorokat. Ezeket Romániában gyártották a nyolcvanas-kilencvenes években. A bonanza székek tömör bükkfából készültek, a többi bútor néhol tömörfa, néhol bükk furnér és pozdorjalap.

Úgyhogy nem a világ legértékesebb bútorairól van szó, éppen ezért mertem rajtuk kísérletezni. És tényleg tetszenek (felújítva), még jobban is, mint amilyeneket az ban kapni manapság.

Ha már az Ikeánál tartunk: amikor a bútorok történetét böngésztem neten, elém ugrott egy Ikea katalógus 1973-ból – ebben pont ugyanilyen bútorok találhatóak, csak zöldben. Itt magyarul írnak a rejtélyről. Akárhogy is, lényeg, hogy tetszik.

A rendelkezésre álló hely

A szűk 4 méteres fal közepére egy 140 centi széles matracot elnyelő szekrényágyat terveztünk, ami összesen 154 centit vesz el. Ennek a két oldalán kábé 120 centi maradt mindkettőnknek. Az én asztalom 113 centi hosszú, így a parkettaszegély macerálása nélkül, részeges falak közt pont elfér. /az alaprajzot itt láthatod/

Méretre vágattunk két fehér polcot az asztal fölé. Alakjukban a bútorokhoz illő, fenyő polckonzolokat vettünk, ezeket később befestettem ugyanolyan zöldre, mint a bonanzákat.

A polckonzolok
A polckonzolok

Az éjjeliszekrény mellett, a szék mögött kényelmes távolságban a komódom határolja a Vacok sarkot. Ebben a kis kuckóban töltöm a fél életemet.

Az én bonanzáim

A költözés után nem sokkal vettünk egy halom bonanza bútort egy bácsitól potom pénzért. Ezekből végül csak az alábbi képen látható éjjeliszekrényt tartottam meg. Az asztal már újabb szerzemény, mert találtam egy jobb állapotban levő és jobb minőségű íróasztalt, a bácsitól vettet eladtam.

A szék, az éjjeliszekrény és az íróasztal más-más eladóktól került Vacókiába. Összesen 11 darab bútort vettem, ebből ez a három maradt meg.

A fésülködőasztalt, az ülőkét, a régi íróasztalt, a másik éjjeliszekrényt és öt széket eladtam. Tudom, ezen a képen elég szarul néznek ki szegények, de lesz majd még jobb is. 🙂

Ha nem hiszed, ITT láthatod.

A megtartott bonanza bútorok eredeti állapota
A megtartott bonanza bútorok eredeti állapota (új fogantyúval)
Az első bonanza asztal, amit eladtam
Az első bonanza asztal, amit eladtam (rajta az eredeti fogantyú)

Sok hirdetést nézegetve kiderült, hogy a ‘80-as évek végén készült bonanza íróasztal felső-oldalsó díszléce csücskös, nem íves, a szekrényajtó pedig valódi lamellákból áll, nem úgy, mint a ‘90-es évek elején készített, “bonanza light” íróasztal, amit a bácsitól vettünk. Utóbbiban már kevesebb a fa, másmilyen az alsó szekrénykén a fogantyú és csak lamellaszerűen csíkozott az ajtaja, nem lamellás.

Ráadásul a bácsi ívet vágott az alsó merevítő elembe, hogy elférjen egy lábtartó, ezzel szemben az új asztal hiánytalan volt, az első képen látszik, hogy nincs kivágva. Rudi megcsinálta azt a részt egy mágneses, rejtett tárolónak, ami ezennel titkos jellegét elvesztette.

A szíves székre több mint fél évig vadásztam különböző apróhirdetési oldalakon, miután láttam róla egy képet, mert ez a fajta szék elég ritkán kapható.

Fogantyúcsere

Sok bútorfelújító megtartja a régi fogantyút, de én nem akartam, mert plusz egy mozdulat volt fióknyitás előtt felhajtani, hogy megfoghassam, és azt se szerettem, hogy a kallantyú hozzácsapódik a fiókelőlaphoz.

Az új fogantyúk választásakor figyelembe vettem a bútor faragványainak az alakját és azt, hogy milyen színű fémeket tervezek a Vacok sarokba. Mint minden más fogantyút, ezt is ebay-ről rendeltem: nagyobb a választék, mint itthon a boltokban és általában olcsóbb is, csak kínkeserv, mire megérkezik.

A csavart, bronz fogantyú
A csavart, bronz fogantyú

A bútorok felújítása

Előre tudtam, hogy be fogom őket festeni. Az eredeti, sötétbarna pácolás nem illett a lakásban levő, színtelen olajjal kezelt fafelületekhez. Mivel Rudi egy olyan ikeás asztalt rakott össze munkapultból, fiókos elemből és lábakból, ami illik a lakás összes többi részéhez, úgy tervezem, hogy az én dolgozósarkom egy üde, de nem rikító színfolt lesz a lakásban.

Nem siettem el a felújítást, mert, ha rendesen csinálom, sok idő és sok munka. Mostanra elkészült az éjjeliszekrény és a szék.

Az íróasztal még vár a sorára, de ha kész, megmutatom azt is az egész Vacok sarokkal együtt.

/azóta már kész az asztal és a Vacok sarok is/

A bútorfestés netes irodalma ma már végtelen, a bőség zavarában azt se tudtam, mihez kezdjek. Mindenképp tartós eredményt szerettem volna és azt, hogy hosszú távon is tetsszen a szín.

Amennyire tőlem telt, utánakutattam, mit és hogyan érdemes bútorfestés terén, de ez nem az a téma, amit elméletben meg lehet tanulni. Inkább neki kell veselkedni és csinálni kell.

A bútor szülinapján a Moleskine notesz pózolt a mini tollal meg a napszemüvegemmel
Bonanza éjjeliszekrény – az első áldozat
Arany szíves bonanza szék
Arany szíves bonanza szék
Vacok-zöld országot álmodtam én, ahol minden Vacok-zöld volt...*
Az asztalt is befejeztem, kész a Vacok sarok
Sokáig nem találtam meg a keresett színt, nem vagyok egyszerű eset ebben a témában (sem), úgyhogy erről is külön bejegyzés készül. Mindegyikről lesz külön cikk és lépésenként fotó.

Fogantyús kép ebay-ről

5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük