Picasso szék

Milyen dekoráció fér el a falon, ha akkora a lakás, mint egy lakókocsi? Kitaláltam, hogy a falra akasztott székek aljára festek valamit, ami illik a 8 négyzetméteres minilakáshoz.

Így nézett ki a minimalista dekoráció előtt a 8 négyzetméteres kislakás és ITT olvashatsz a tervezésről-lakásfelújításról részletesebben.

Az összecsukható, felakasztható Terje székeket Az Ikeában kaptuk, darabját 3490 forintért cserébe. Ezekre szerettem volna festeni valamit.

Eszembe jutottak Picasso híres vonalrajzai.

A vonalrajz ereje abban rejlik, hogy kevéssel mond sokat.

Látszólag könnyű ilyet készíteni, viszont rengeteg munka és sajátos látásmód szükséges ahhoz, hogy a rengetegből kiválasszuk azt néhány, legfontosabb jellemzőt, amitől összetéveszthetetlen lesz ez az egyetlen vonal.

Megnyitottam néhány művet telefonon és odatartottam a kijelzőt a szék elé. Elképzeltem, milyen lenne, ha hiányozna a vonalrajz ~40 százaléka.

Arra kellett figyelnem, hogy függőleges ábrákat válasszak, különben elveszne a lécek között a lényeg. A nyertesek:

Felület előkészítése

A lécek aljáról a címke ragacsát WD-40-nel szedtem le. Fújtam egy keveset a papírtörlőre és átsimogattam vele a címke helyét.

Vetítés és vázolás

Ez az első izgi rész. Beüzemeltem a vacókiai moziszobát, fogtam a széket, feltettem az asztalra és óvatosan nekidöntöttem a vászonnak.

Úgy kellett méretezni és helyezni a képeket a vásznon, hogy a lécek közti űrben csak egyenes és többé-kevésbé függőleges szakaszok maradjanak. Arra is figyeltem, hogy az ábra alja és teteje mindenképp rajta legyen a széken.

A telefonos odamérés tökéletesen működött: ahogy terveztem, felül egy, alul két lécet szabadon hagyva pont a lécekre került minden lényeges információ. Kipróbáltam más vonalrajzokat is, de ez a kettő tetszett együtt a legjobban.

A lécek mögé betettem a fekete párnát, hogy csak a léceken látsszon a vetítő fénye.

Az első néhány ceruzavonás után 6B puha ceruzára váltottam, hogy ne karcoljam a szék alját és hogy jobban látsszon a grafit. Igyekeztem leheletfinoman vázolni, mert ha elmozdult a szék, arrébb került a kivetített ábra.

Szélek ragasztása Frogtape-pel

A ceruzavonalakat direkt kicsit tovább rajzoltam, hogy biztosan ne kelljen még egyszer vetíteni. Kizárólag egyetlen síkot, a lécek egyenes alját akartam befesteni, ezért festés előtt leragasztottam a lécek oldalait.

Ha meghagytam volna a kifutó vonalakat, akkor oldalnézetből torzult volna a rajz, ahogy a vetítős képeken látszik.

Ebben a lépésben már Nati is segített, Rudi 13 éves unokahúga.

A Frogtape arra való, hogy hajszálpontos legyen a festékvonal vége: nem folyik alá a festék, a vízbázisú festéktől sem ázik szét a szalag, amit később a felület sérülése nélkül lehet eltávolítani.

Veréb festése

A HobbyMűvész matt akrilfestékét vettem fekete színben, hozzá a legvékonyabb, nullás ecsetet, ami vízbázisú festékhez való. (A biztonság kedvéért megvettem az eggyel nagyobb ecsetet is, amire aztán nem volt szükség.) Mindez 895 forintba került. Ez a festékmennyiség egy életre elég lesz.

A festés egyszerűnek néz ki, de nem volt az:

 • Egyrészt a ceruzarajz csak egy térkép, festeni ennél pontosabban kellett. Mindenhol picit más a vonalvastagság és az egyenesek sem pont egyenesek. Tabletről néztem az apró különbségeket.
 • Másrészt rajz tagozatos voltam általános iskolában, ennek ellenére nem sokat festettem. A székek festése előtt gyakorolgattam az ecsettel való manőverezést: festettem néhány hurkot, pár szót, kísérleteztem a festék mennyiségével, a dőlésszöggel, a nyomáserősséggel stb.

Az akrilfesték gyorsan szárad, ezért egy borsónyi mennyiséget kivettem és becsuktam az üveget.

A kinyomott festéket minimálisan érdemes csak hígítani: ha a massza széle már beszáradt, középen még jó lesz.
Festés közben néha vízbe mártottam az ecsetet. Ha egy kis szünet beiktatása miatt megkeményedik az ecseten levő festék, érdemes azt kiöblíteni.

Pingvin festése

A pingvinben Nati is segített, ő festette a felét. Az első tapasztalatok után már tudtam, mire érdemes figyelni:

 • végig koncentrálni kell
 • jobb lassan haladni, mint hibázni
 • néhány másodpercenként érdemes a tabletre pillantani
 • inkább kevés festék legyen az ecseten, mint túl sok

Egész hasonló lett a pingvin is. Az ábra jobb csücskét még a vetítés közben kicsit megváltoztattam, hogy jobban passzoljon a lécre: ennyi kompromisszum belefért.

Akrilfestékkel könnyű festeni: hamar felületszáraz lesz, csak akkor kell vigyázni, hogy ne érjünk hozzá a kész részhez, amikor még friss.

Javítás

Az akrilfesték vízbázisú, ezért ha kimentünk a vonalból, csak le kellett törölni azt a részt egy nedves papírdarabbal. Kevesebb munka letörölni egy egész szakaszt, mint milliméter pontosan javítani.

Ha minimális javítás is elég, akkor egy benedvesített, nem csöpögő kozmetikai pálcát érdemes megforgatni a hibás részen.

Picasso aláírás festése

Kerestem egy olyan aláírást, ami olvasható és az ábra alatti léc jobb oldalára másoltam. Mindkét székre ugyanazt a feliratot írtam, de a természetes hatás érdekében kicsit másmilyenre festettem.

Nehéz volt festeni, mert folyton irányt kellett váltani az ecsettel. Egyik rész se tűnt önmagában betűnek és az agyam hadakozott az értelmetlen pacák ellen. Amikor elkészült, akkor láttam csak, hogy tényleg el lehet olvasni a kamu aláírást.

Amikor ez is felületszárazzá vált, leszedtük a zöld maszkolószalagot.

Vázlat radírozása

Az akrilfesték percek alatt felületszáraz lesz, de tartottam tőle, hogy összemaszatolom vagy leszedem a madarat radírozás közben.

Biztos, ami biztos 2 óra elteltével álltunk neki radírozni, először óvatosan. Az akrilfesték kitartóan kapaszkodott: semmi félni valónk nem volt.

Székpárna mint háttér

A legolcsóbb, fekete Cilla székpárnát vettük az Ikeában. Azért feketét, hogy vizuálisan folytassa a vonalrajzot és azért vékonyat, hogy a párnával együtt be lehessen csukni a széket.

Eredetileg szét akartam bontani a hurkot, hogy körülfogjon egy lécet és ne essen le a párna. A fekete hurok a fehér lécen viszont még annál is zavaróbb lett volna, mintha folyton leesne a párna.

Levágtam a hurkot és elvarrtam azt a részt. Fehér kalapgumit rögzítettem alulra, két pontra néhány öltéssel: így jól tart és alig látszik. Csak ki kell bontani a masnit és le is lehet szedni mosáshoz a párnát.

Egyszerűbb megoldás lett volna egy hurok nélküli párnát venni.

Nekem ezt jelenti ez a projekt

Minimalista dekorációt szerettem volna a kislakásba, ami illik a koncepcióba: egyszerre praktikus, jól néz ki, különleges és még jelent is valamit.

Egy családi ház kényelmes, tele lehet pakolni minden extrával: olyan, mint egy részletgazdag festmény. Ehhez képest egy garzonlakás a kompromisszumokról szól, de ~30 négyzetméter is elegendő az élethez: ennek a megfelelője Picasso vonalrajza.

A 8 négyzetméteres kislakás még egy garzonlakásnak is a töredéke. Mi ebből faragtunk minilakást, és ezt reprezentálja a vonalrajzokból elvett verzió: éppen csak, de még mindig működik.

A székek aljára festés ugyanúgy a határok feszegetése, mint egy minilakás megépítése: mennyit lehet elvenni az abszolút minimumból? És mit tartsunk meg, hogy mégis elég legyen?

Végeredmény

Sikerült elérnem azt a hatást, amit szerettem volna: kevéssel sokat. Néhány ecsetvonás után nemcsak két szék lóg a falon, hanem két Picasso mű is.

Egyedül a festékmennyiség maga a díszítés, de kell a szék és a párna is, hogy kirajzolódjon az ábra.

Falidíszek (és egyben kompakt étkező/íróasztal) a minilakásban
Falidíszek (és egyben kompakt étkező/íróasztal) a minilakásban

A székeken kívül egy működőképes, 1930-1940 körüli Remington táskaírógépet tettünk fel a falra.

Logika 1: mindkét székre madarat választottam, mert az ablakon kinézve sokféle kerti madarat lehet megfigyelni.

Logika 2: A pingvin nehezebb, mint a veréb, ezért a pingvines szék lóg lent, a másik fönt.

A hiányos vonalrajz kívánja a fekete hátteret
A hiányos vonalrajz kívánja a fekete hátteret

Nekem tetszik, amit a kör alakú, fekete háttér csinál: egyrészt folytatja a vonalat, másrészt ad egy erőteljes vízszintes rácsozottságot, ami vizuálisan érdekessé teszi az egészet.

Hogy tetszik? Írd meg kommentben!
Hogy tetszik? Írd meg kommentben!

Az agy annyira össze akarja rakni a kis darabokat egésszé, hogy nincs szabad kapacitása azon gondolkodni, melyik a vonalrajz háttere: a fekete vagy a fehér rács.

Mit szólsz ehhez a kreatív projekthez? Ismerted korábban Picasso vonalrajzait? Neked összeállnak madárrá a vonalak?

4 hozzászólás

 1. Zseniális! Mind az ötlet, mind a kivitelezés nagyon tetszik 🙂 Azt hiszem, ettől lesz a művészet több, mint egy kép a falon: foglalkozunk vele, tovább gondoljuk, időt töltünk, és amellett, hogy alakítjuk, mégis megtartjuk eredeti formájában.

  (Nálam többek között egy John Lennon-rajz van, de „csak” nyomtatva, keretben – most eszembe jutott, milyen jó lenne kreatívabban megjeleníteni, és már van is ötletem 🙂 )

  Sok sikert a továbbiakhoz is! 🙂

  Lukács Boglárka
  1. Kedves Boglárka!

   Köszönöm, hogy írtál és örülök, hogy tetszenek a székek. 🙂
   Tényleg attól válik fontossá valami, hogy foglalkozunk vele és a miénk lesz. Ha kevés hely marad a dekorációnak, akkor pedig még jobban meg kell fontolni, mit rakunk ki és miért.
   John Lennon nagy kedvencem, tőle tanultam meg angolul és gitározni, még ha nem is tud róla. 😀 Hajrá a projekthez! Ha gondolod, majd mutasd meg, milyen lett, szívesen megnézném. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük