Fürdőszobacsempézés és szaniterek

A felújítást a fürdőszoba csempézésével folytattuk. Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogyan kerültek fel a burkolatok, és azt is, hogy milyen szanitereket és bojlert választottunk.

Korábban kibontottuk a lakás összes belső falát, aztán másfélszeresére növeltük a fürdőszobát, hogy használható méretű lehessen.

A burkolatválasztás

A fürdőszoba falára a Glaze White Mate nevű, hosszúkás csempét vettük a mérete miatt, hogy a zuhanyzóba vágás nélkül kerülhessen föl. Ennek a színe szürkés törtfehér. Emellé egy hatszögletű járólapot választottunk, illetve abból három árnyalatot: a Vives Hexágono Rift Blanco, Cemento és Grafito került a padlóra (a Blanco az életben nem szürkés, hanem inkább úgy néz ki, mint a Crema). A konyhafalra is a hexákat tettük.

A teraszajtó lépcsőjét, a fürdőszobai küszöböt és a lábazatot mindenhol a Vives Massena Blanco járólapból csináltattuk. Ez ugyanolyan színű és anyagú, mint a legvilágosabb hexánk, így vizuálisan nem egy újabb burkolat. Minél kevesebb féle burkolatot szerettünk volna látni a lakásban.

Mennyiség és ár

A csempéket 2015 augusztusában rendeltük meg a Designcsempéből, miután már sok boltban keresgéltünk-nézelődtünk. A floorplanner adta lehetőségekkel jelöltük az alaprajzon, hogy hova kerül majd a hexacsempe.

A megrendeléskor még nem tudtuk, meg fogjuk-e tudni venni a lakás melletti, közös vécét és tárolót a többi tulajdonostól, ezért oda nem vettünk burkolatot, hogy ne maradjon ránk a fölösleg, ha nem jön össze. Ezeket a helyiségeket a konyha felől hozzácsatoltuk volna a lakáshoz, de ez nem valósult meg, mert nem egyeztek bele a tulajdonosok.

Az egyik lakó azért nem bólintott rá, mert, ha valakinek a távoli jövőben talán szüksége lesz a közös tárolóra, akkor „hova teszik majd a vilcsert?” Nem örültünk, mert nekünk ott és akkor szükségünk lett volna arra a területre, és falszomszédként elővásárlási jogunk lenne.

Először nem értettük, aztán rájöttünk, hogy a wheelchair-re gondolt a szomszéd. Most rákerestem, és megtaláltam a magyar katonai szleng szótárában a vilcser szót, amit a határőrök használnak. Jó tudni.

A lakás a plusz terület nélkül is jól sikerült, és résztulajdonosként ugyanúgy tartunk a tárolóban dolgokat, például a fűnyírót, hol máshol, mint a vilcser mellett.

A szükséges mennyiségeket egy Google táblázatba írtuk. A táblázatban a fix értékeket elszürkítettük, minden más értéket excelműveletekkel számoltunk ki. Ha segítene neked a számolósdi, írj nekünk, és megosztjuk veled a táblázatot.

Leméregettük a burkolandó felületek területét, ezeket félkövérrel jelöltük. A csempék méreteit általában úgy írják ki, hogy a csempe adott oldalához hozzáadják az egyik oldali fuga szélességét, tehát a megadott méretet már fugával együtt értik.

A mért területhez hozzáadtunk 20%-ot, biztonsági többletként.

Általában négyzetméterben adják meg a burkolat árát, de dobozonként lehet venni a csempét, amiben nem pont egy négyzetméter van, tehát nem értelemszerű, hogy mennyi az annyi.

A hexákhoz lehetett volna venni mindhárom színből 10×60-as lapot 1500 Ft/darab áron, de olcsóbb volt a 60×60-as lapokból 10 centis csíkokat vágni a lábazathoz, és különben is kellettek nagyobb darabok a kerti lépcsőre és a fürdőszobai küszöbre.

Drága volt a csempe, de nem ezen akartunk spórolni, mert a burkolatok időtlen ideig megmaradnak a lakásban, mindenképp olyat akartunk választani, ami tetszik annyira, hogy motiváltak legyünk a takarításában. Ha egy nagyobb területet kellett volna burkolni, az más lett volna, de 15 négyzetméter ára azért belefért.

A Vives látványtervező szoftvere nem kezelte a hexákat, így Rudi írt egy hexa randomgenerátort, hogy meg tudjunk nézni különböző letevési módokat. Végül úgy döntöttünk, hogy szabályosan tesszük le, és mindhárom színből ugyanannyit rendeltünk (a táblázatban 31 doboz van, de 30-at vettünk, így is maradt elég tartalék).

Csemperendelés

A házhozszállítás 8000 Ft lett volna, de csak kitették volna az utcára a dobozokat, onnan így is, úgy is be kellett volna hurcibálni, ez máshonnan rendelve is így lett volna. Érthető, hogy többletidő- és munka lenne a szállítóknak, de jó lenne, ha felár ellenében be is cipelnék a lakásba. Az online bevásárlást se az utcára teszik le.

Úgy döntöttünk, mi hozzuk el. A táblázatban jelöltük a súlyt is, hogy megtudjuk, mennyi csempét lehet betenni egy személyautóba. Rudi öccse és barátnője is segített, így egy körben, két kocsival el tudtuk hozni az összeset. A csempecipelésben való közreműködést ezúton is köszönjük Daninak és Lillának.

Ha csempevásárlás előtt állsz, mindenképp nézd meg a telephely pontos címét és a nyitvatartási időt. Általában a bemutatóterem, a telephely és a székhely máshol van, más a bemutatóterem nyitvatartása is, mint annak a helynek, ahol át lehet venni a csempét. Nem mindig lehet hinni a netes információknak, érdemes telefonon külön rákérdezni.

A héten vettük meg a kislakás felújításához szükséges burkolatot, direkt onnan, ahonnan szombaton is haza lehet cipelni a csempét. Legalábbis a weboldalukon külön menüpont a Bemutatóterem (ami üres) és a Kapcsolat (ahol térkép és nyitvatartási idő is található). Azzal kezdtem a telefonhívást, hogy szombaton mennénk érte, ha van raktáron, azt mondták, van, minden ok, ha megérkezett az utalás, mehetünk is érte, mondtam, hogy nekünk a következő hét szombat is jó, lényeg, hogy szombaton mehessünk. Aztán rendelés után derült ki, nem is az ímél szövegéből, hanem a csatolt ajánlatból, az átvételi cím melletti, apró betűs rubrikából, hogy szombatonként nincs árukiadás. Megoldottuk, és nem volt egyéb problémánk a bolttal, de azért na.

A falicsempe felrakása

Jó volt látni, ahogy megvalósul, amit kigondoltunk: a konyha és a fürdő közti falon pont elfért az üvegtégla és a 70 centi hosszú csempe a szükséges kitöltőanyagokkal, a tolóajtó melletti falszakaszt meg beborította a hosszú csempe, és maradt még annyi hely, hogy az ajtófélfát is fel tudjuk rá tenni.

Nem akartuk plafonig csempézni a fürdőt, egyrészt, mert minél több falfelületre szükségünk volt, hogy a fal a zuhanyzás közben keletkező párát be tudja szívni, és ne könnyezzen mindenhol a falicsempe. Másrészt azért, mert a csapból is az folyik, hogy ez az elképzelés múlt századi. Harmadrészt pedig, mert nem szeretek csempét takarítani.

Az épített zuhanyzóban 2 méterig csempéztünk (8 csempe), mindenhol máshol 1,25 méterig (5 csempe).

A falicsempe fugázása és élvédőzése

Az üvegtéglához kapott kitöltőanyag túl nagy szemcsékből állt, hézagos volt, és így, hogy csak egy sor üvegtégla volt, nem egy egész üvegtéglafal, hülyén nézett ki. A képen ez nemigen látszik, de testközelből szörnyű volt. Úgyhogy végül került még rá fuga, ami simább felületet adott, és így egységesebb lett az összkép a csempével együtt.

A padló és a lefolyó burkolása

A Styron műanyag lefolyókát vettük, mert ennek a teteje burkolható. Sejtettük, hogy a „könnyű tisztíthatóság” alatt azt kell érteni, hogy bizonyos időközönként viszontláthatom majd a hajszálainkat olyan rárakódásokkal, amikhez nem szívesen nyúlnék hozzá. Diétázók figyelmébe ajánlom ezt a tevékenységet ebéd előtt, különös tekintettel az ünnepi időszakra.

Ez a lefolyó szebb, mint egy négyzetes, úgyhogy saját magunknak megérte ezt választani, ráadásul darabjaira lehet szedni a szerkezet kiemelhető részét, és be lehet tenni mosogatógépbe.

Ezek fényében a kislakásba négyzetes összefolyót tervezünk, mert a lakáskiadási feladatokat tekintve nem mindegy, hogy kell-e rendszeresen szedegetni mások elhullajtott, szappanos-csuszamló szőrét.

A fürdő padlója mindkét irányból a lefolyó felé lejt. A kőműves azt mondta, hogy ennyi lejtéssel olyan lesz, mint egy vízesés. Annyiban igaza lett, hogy tényleg a vízre emlékeztet, de inkább egy pocsolyát juttat eszembe, ahogy a lefolyó körül megáll egy kevéske víz.

Azért nem tud mind lefolyni, mert a lefolyó melletti, vágott csempedaraboknak nem megfelelő a lejtési iránya. A hexacsempék nem pont ugyanakkorák, ez csak a letevésekor derült ki. A legvilágosabbak egy kicsit nagyobbak, mint a többi, és a minimális eltérés miatt kicsit hepehupás lett a padló, a fugacsíkok se ugyanolyan szélesek.

A hexákat egy nagy lapból vágták ki, nem hatszögenként gyártották őket, emiatt lehetnek egyenetlenek. Ilyen áron többet vártunk volna ettől a burkolattól, de azért messziről jól néz ki. Ó, és persze, illik a lakás szabálytalanságaihoz.

Ha kíváncsi vagy a csempe alatt megbújó lefolyócsövekre, ebben a bejegyzésben láthatod ezeket.

A fürdőszobai küszöb

A küszöböt a 60×60-as csempéből vágott darabokkal burkoltuk, hogy minél kevesebb vágás legyen benne. Lekerekített élvédőt vettünk, hogy mezítláb ne legyen kellemetlen rálépni. A padlóburkolat és a küszöb is középszürke fugát kapott.

A fürdőszobai padló burkolásában semmi nem a véletlen műve, mindent rajzolgattunk és élőben is próbálgattuk. Minden egyes csempevágást ki kellett találnunk, a cél az volt, hogy egységes, esztétikus legyen a végeredmény. Szerintem még soha senkinek nem tűnt fel, hogy a lábazat és a küszöb nem ugyanaz a burkolat, mint a padló, de ez olyasmi, amit csak akkor vesz észre az ember, ha csúnya az eredmény.

A padlóburkolás előtt ide-oda pakolgattuk a hexákat, hogy kitaláljuk, hogyan tetszene leginkább, és hol vágják majd el a csempéket, mert ez nem olyan egyértelmű. Borzasztó hangja volt a poros csempék egymáshoz karistolódásának, és nehéz is volt őket cipelni, de csak így találhattuk ki a legjobb lerakási módot. A küszöb és a lábazat építésénél figyelembe kellett vennünk, hogy majd egy ajtófélfát is oda kell applikálnunk a jövőben.

Szaniterek és bojler

Amikor már letették a padlóburkolatot, a szanitereket hoztuk át a lakásba, hogy helyezgessük őket ide-oda. Hűvös, őszvégi estéken, amikor már elmentek a munkások, ezzel szórakoztattuk magunkat, cserébe most kényelmesen tudjuk használni a mini fürdőt.

A vécének megvolt a fix helye a lefolyó miatt, a mosdót viszont ekkor próbálgattuk, hogy hova kerüljön. A Kolo Piano vécét választottuk (ugyanez Rekord néven is fut.) Az ehhez szükséges vízkiállás kimaradt, de megoldottuk egy T elosztóval, arra került az L elosztó, ami a képen látszik.

A vécévásárlásnál az volt a legfontosabb szempont, hogy minél kisebb, rövidebb legyen, ezért méricskéltük a boltokban a vécéket, és a választott modell volt a legkisebb. Így már két zongora van a lakásban. 🙂

Azt viszont sajnos nem tudtuk meg, hogy a különböző vécék hogyan húzódnak le: milyen tempóban és eredménnyel, mennyire zajosan küldik a csatornahálózatba, amit kell, és mennyire vizezik össze az ülőkét és a padlót. Kerestünk, de nem találtunk se videókat, se véleményeket a neten, a boltokban meg nincs kiállítva működő vécé. Úgyhogy tessék, jövőbeli felújítók:

Az Ariston bojlert Rudival ketten küzdötték fel a ficakba, az előző bejegyzésben írtam arról, hogy miért ezt választottuk.

Marmy Fortuna mosdó csak később került be, amikor megvettük és összeszereltük a LILLÅNGEN alsószekrényt, amire tettük. Mivel a csap nem mozgatható, először egy maradék pultdarabon kísérleteztük ki a helyét, hogy a végleges pultot a legjobb helyen vágjuk majd ki. A pultot fenyőből készítettük, mint ahogy a tükrös szekrényt is.

A mosdóba klick-klack mosdóleeresztőt vettünk, így nem kell dugóval szórakozni.

A választott, Lemon nevű csaptelepnek brutál ára volt, de csomót keresgéltünk, mire találtunk egyet, ami tetszett, és úgy voltunk vele, hogy pici lesz a fürdő, de a szép, minőségi berendezéseket jó érzés lesz használni. (Most már ez a típus nem kapható, ez a csap ilyen, csak rövidebb.)

A zuhanyzóba a Kludi Freshline 1S zuhanygarnitúrát és a Mofém Pro termosztátos zuhanycsaptelepet vettük. Azért szerettünk volna termosztátosat, mert így egymás zavarása nélkül, egyidejűleg tudjuk használni az összes csapot, azaz, ha egyikünk a konyhában ügyködik, míg a másikunk zuhanyzik, nem kell sikongatni a hirtelen jéghideggé vagy tűzforróvá váló vízsugár miatt, mert nem változik meg se a vízhőmérséklet, se a víznyomás.

Ekkora zuhanyzóméretnél (88×70 cm) az is fontos, hogy minél keskenyebb legyen a csaptelep, hogy ne legyen útban. Ha véletlenül mégis hozzáérünk, nem tudjuk úgy meglökni a keverőt, hogy leforrázzuk magunkat, egyrészt, mert a keverő a fal felé forog, nem oldalirányban, másrészt, mert 38ºC fölé csak egy biztonsági gomb lenyomásával lehet csavarni.

A visszacsapószelep burkolása

Bár ez nem a fürdőben, hanem az előszobában található, tematikusan ide illik. A visszacsapószelep a fontosságáról ebben a bejegyzésben írtam.

Amennyire lehet, esztétikusan burkolták: a tetején pont elfért egy hexa, és csak a szélekre kellett pici darabkákat vágicsálni. Úgy oldották meg, hogy betettek egy négyszög alakú fémet, erre került rá a hexa. A fémlapot egyben ki lehet szedni, ha szükséges, mert a széleit nem fugázták, hanem szilikonozták. Ha hozzá kell nyúlni, csak újra kell szilikonozni a széleknél.

Konklúzió

A lakástervezéskor azt tűztük ki célnak, hogy jól használható legyen a fürdő, ez a helyiség mérete ellenére sikerült. Szeretjük az elkészült, kis fürdőt, de néhány dologból tanultunk:

A lapból kivágott csempe nem a barátunk

A választott burkolatokkal összességében elégedettek vagyunk, de némileg zavaró a hexák egyenetlensége, mert emiatt megáll egy kevés víz a lefolyóka mellett. Épített zuhanyzóba nem javaslom a lapból kivágott csempét, máshol nem okoz problémát, csak a porszívófej bukdácsol rajta egy kicsit.

Csemperendelésnél figyelni kell az átvétel helyére és a nyitvatartási időre

Rendelés előtt tisztázni kell, hogy a házhozszállítás pontosan mit takar. Ha pedig magad oldanád meg a cipekedést, akkor rendelés és előlegfizetés előtt győződj meg róla, hogy jó címre tervezel-e menni, és tényleg átveheted-e a csempét a kiírt nyitvatartási időben.

Nem bántuk meg, hogy 20% ráhagyással rendeltük a csempéket. Előre nem lehet tudni, hány darab hibás csempe lapul a dobozban, illetve, hogy a vágások miatt mennyire lesz végül szükség, vágás közben mennyi sérül meg. Nem célszerű arra hagyatkozni, hogy csempézéskor lesz raktáron, ha nem vettél eleget. Ha évekkel később ki kell bontani valami miatt, jó eséllyel úgyse lesz már kapható a választott burkolat.

A lefolyókát máshova helyeznénk el

Legközelebb, ha lakást tervezünk, vagy küszöböt rakunk az épített zuhanyzó szélére, vagy a zuhanyzó belsejébe kerül a lefolyó. (Nagy fürdőben ez nem kritikus.)

Ha hosszú hajú és/vagy különösen szőrös személyek is használják majd a zuhanyzót, esetleg kiadás céljából újítasz fel, nem árt átgondolni a lefolyóka-kérdést: lehet, hogy fontosabb szempont lesz a takarítás minimalizálása, mint az esztétikai élmény, amit a burkolható lefolyóka nyújt.

A szigetelésből nem engednénk

Ez egy kritikus pont, ami inkább a felújító csapaton múlt. Zöldfülű felújítóként hagytuk magunkat, és végül nem szigetelték a zuhanyzó oldalát és alját, szerintünk költségcsökkentés miatt. Mondtuk-mondogattuk a kételyeinket, azt válaszolták, hogy nem lakik alattunk senki, úgyhogy kihagyható lépés a szigetelés.

Legközelebb, ha felújítunk, ebből nem engedünk. Attól még, hogy nincs alattunk emelet, ugyanolyan fontos a szigetelés. A víz a fugán keresztül leszivárog a földbe. Talán ettől nem kell tartanunk, de azért nem jó érzés, főleg, mivel tudjuk, hogy egy kicsit amúgy is vizesednek a falak.

A következő, felújításról szóló bejegyzésben a konyha és az előszoba burkolásáról olvashatsz, és mostanra elkészült az íróasztalom is, úgyhogy azt is megmutatom nemsoká.

2 hozzászólás

 1. Gratulálok, nagyon szép lett. Gyönyörű a mosdó es a csaptelep is!
  A lefolyó takaritashoz egy ötlet: nekem egy fokkal kevesbe gusztustalan, ha száraz állapotában csinalom, mintha vizesen tenném. Legalabb nem iszamlós 🙂 Egy kivénhedt szemoldokcsipeszt hasznalok, es egyenesen egy zacskoba szedem.
  Varom a következő bejegyzést,
  Zsuzsi

  Zsuzsi
  1. Kedves Zsuzsi! Köszönjük! 🙂 Örülök, ha tetszik a fürdő, később megmutatom a blogon, milyen lett a végeredmény. Jók a tippek, legközelebb kipróbálom a módszeredet. 🙂

   Bea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük